Απαγορεύονται πλήρως τα greeklish και το spam.
Η μη τήρηση των κανόνων οδηγεί απευθείας σε BAN.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας

Πήγαινε κάτω

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας Empty [Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας

Δημοσίευση από BATNICK Σαβ 24 Φεβ 2018, 12:35

«...αλλά ίσως χρειάζεται να μιλήσω για το σπίτι μου, για μέρες ξεχασμένες, για νύχτες που χάθηκαν στη σκιά του χρόνου και για την προέλευση του ανθρώπου που ο έξω κόσμος αποκαλεί... Ο Πάνθηρας!»

--Μαύρος Πάνθηρας (Avengers #87, Απρίλιος 1971)

Ο Μαύρος Πάνθηρας είναι φανταστικός χαρακτήρας των εκδόσεων της Marvel Comics. Τον εμπνεύστηκαν ο κειμενογράφος, και τότε εκδότης της Μάρβελ Κόμικς, Σταν Λη και ο σχεδιαστής-κειμενογράφος Τζακ Κίρμπυ. Η πρώτη εμφάνιση του Πάνθηρα έγινε στο τεύχος #52 του Fantastic Four (Ιούλιος 1966). Ο Μαύρος Πάνθηρας θεωρείται ως ο πρώτος αφρικανικής καταγωγής υπερήρωας στην ιστορία των αμερικανικών κόμικς, κάνοντας την εμφάνισή του αρκετά χρόνια πριν από άλλους μαύρους υπερήρωες, όπως ο Σαμ Γουίλσον/Γεράκι (1969), ο Τζον Στιούαρτ/Πράσινος Φανός (1971), o Λουκ Κέιτζ/Δυναμίτης (1972), ο Μπλέηντ (1973), η Ορόρο Μονρό/Θύελλα (1975) κ.ά. Ωστόσο στις δεκαετίες που προηγήθηκαν είχαν κάνει την εμφάνισή τους στα κόμικς και άλλοι μαύροι χαρακτήρες, με ίσως πιο αξιομνημόνευτο τον Λόθαρ που εμπνεύστηκε ο Λη Φωλκ το 1934, και υπήρξε συνεργάτης του Μαντρέικ του Μάγου και ο πρώτος μαύρος διώκτης του εγκλήματος.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας Black-10

ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Η ονοματοδοσία του Μαύρου Πάνθηρα προηγήθηκε της ίδρυσης του επαναστατικού κινήματος «Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων» τον Οκτώβριο του 1966 και όπως έχει δηλώσει ο συν-δημιουργός του, Σταν Λη, δεν ήταν παρά «μια παράξενη σύμπτωση». Η αρχική ιδέα του Τζακ Κίρμπυ για τον χαρακτήρα ήταν αρκετά διαφορετική σχεδιαστικά και άκουγε στο όνομα «Coal Tiger». Πολύ γρήγορα, όμως, εγκαταλείφθηκε και έδωσε τη θέση της στη γνώριμη πια φιγούρα του Μαύρου Πάνθηρα. Μάλιστα ο Σταν Λη αναφέρει ότι εμπνεύστηκαν το όνομα από έναν χαρακτήρα της παλπ λογοτεχνίας που είχε έναν μαύρο πάνθηρα ως βοηθό.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας Coal-t11

Στο τεύχος #119 του Fantastic Four (Φεβρουάριος 1972) ο Μαύρος Πάνθηρας αλλάζει το όνομά του σε «Μαύρη Λεοπάρδαλη», προκειμένου να διαφοροποιηθεί από το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων. Μάλιστα στις σελίδες της ιστορίας ο Τι'Τσάλα εξηγεί πως δεν καταδικάζει τις πράξεις τους, αλλά ούτε και τις αποδέχεται, και ότι ουσιαστικά η λεοπάρδαλη είναι ένας πάνθηρας. Αλλά το νέο όνομα δεν κράτησε πολύ και στο τεύχος #105 του Avengers (Νοέμβριος 1972) ο Μαύρος Πάνθηρας έκανε οριστικά και αμετάκλητα την επιστροφή του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Μαύρος Πάνθηρας είναι ο τελετουργικός τίτλος που δίδεται στον ηγεμόνα της προηγμένης αφρικανικής χώρας Γουακάντα. Είναι ένας κληρονομικός τίτλος, αλλά συγχρόνως ένας τίτλος που πρέπει να κερδηθεί. Η ιστορία του Μαύρου Πάνθηρα χάνεται στα βάθη των αιώνων και έχει τις ρίζες της στην Εποχή του Λίθου. Ένας μετεωρίτης αποτελούμενος από το μυστηριώδες ορυκτό βιμπράνιο, προσέκρουσε στην αφρικανική χώρα Γουακάντα. Ο μετεωρίτης έμεινε μισοθαμμένος, εκπέμποντας μια παράξενη ακτινοβολία που μετάλλασε όποιον έπεφτε πάνω του. Δυστυχώς οι Γουακαντιανοί δεν έμειναν ανεπηρέαστοι. Αρκετοί μεταλλάχθηκαν σε δαιμονικά πνεύματα και επιτίθονταν στους συμπατριώτες τους. Ο Μπασένγκα, ένας μακρινός πρόγονος του Τι'Τσάλα, ήταν εκείνος που σταμάτησε τη θανάσιμη απειλή, απομονώνοντας τον μετεωρίτη στο ανάχωμά του και εμποδίζοντας έτσι την εκπομπή της εξωγήινης ακτινοβολίας. Ο Μπασένγκα έγινε ο πρώτος Μαύρος Πάνθηρας και ίδρυσε τη Λατρεία των Μαύρων Πανθήρων, των ορκισμένων φρουρών του λόφου με το βιμπράνιο, αφοσιωμένων να εμποδίσουν την εξάπλωση της μάστιγας των δαιμονικών πνευμάτων επάνω στη Γη.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας Bashen10

Την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου τον τίτλο του Μαύρου Πάνθηρα έφερε ο Αζούρι ο Σοφός. Μετά το θάνατό του, τον διαδέχτηκε ο γιος του, Τι'Τσάκα. Από τον πρώτο του γάμο με την Ν'Γιάμι, ο Τι'Τσάκα απέκτησε τον πρώτο βιολογικό γιο του και διάδοχο του θρόνου της Γουακάντα, τον Τι'Τσάλα. Δυστυχώς, όμως, η Ν'Γιάμι πέθανε κατά τη γέννα. Ο Τι'Τσάκα ξαναπαντρεύτηκε την Ραμόντα, η οποία αγάπησε τον μικρό Τι'Τσάλα σαν δικό της παιδί. Από την ένωσή τους, γεννήθηκε και η μικρότερη αδελφή του Τι'Τσάλα, η πριγκίπισσα Σούρι, που έμελε να γίνει η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Γουακάντα που θα κρινόταν άξια να φέρει τον τίτλο του Μαύρου Πάνθηρα.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας Blap_p10

Η βασιλεία του Τι'Τσάκα ανήγγειλε μια εποχή ευημερίας και προόδου, η οποία επρόκειτο να μετατρέψει τη Γουακάντα σε μια από τις πλουσιότερες και πλέον τεχνολογικά προηγμένες χώρες. Αρχικά, ο Τι'Τσάκα κράτησε επιτυχώς τη Γουακάντα και τα μυστικά της μακριά από τα βλέμματα του υπόλοιπου κόσμου. Πουλώντας μικρές μόνο ποσότητες από το πολύτιμο βιμπράνιο, μπορούσε να στέλνει τα δυνατότερα μυαλά της χώρας του στα καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια του κόσμου για να μορφωθούν. Αλλά ιστορίες για τη Γουακάντα και τον λόφο από βιμπράνιο άρχισαν να κυκλοφορούν. Ένας από τους πρώτους ανθρώπους του δυτικού κόσμου που ανακάλυψαν την κρυμμένη πολιτεία της Γουακάντα ήταν ο επιστήμονας Οδυσσέας Κλο.

Ο Κλο ήταν γιος του Ναζί εγκληματία πολέμου, Συντ/χη Φιρτζ Κλάου και παγκόσμια αυθεντία σε θέματα ήχου και έψαχνε απεγνωσμένα να βρει λίγο βιμπράνιο για την έρευνά του πάνω στη δημιουργία ενός ηχοβολιστικού όπλου. Ξεγελώντας τον Τι'Τσάκα για να του παραδώσει λίγο από το ορυκτό, ο Κλο σκότωσε τον βασιλιά όταν ο τελευταίος κατάλαβε την αλήθεια. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Κλο είχε προσληφθεί από το Συνέδριο Μπίλντερμπεργκ για να δολοφονήσει τον βασιλιά Τι'Τσάκα, επειδή στο παρελθόν είχε αρνηθεί να διαπραγματευτεί τον ορυκτό πλούτο της Γουακάντα, επικρίνοντας τον υλιστικό και εγωιστικό τρόπο σκέψης τους. Ο Κλο στη συνέχεια προσπάθησε να καταλάβει τη Γουακάντα, αλλά ηττήθηκε από τον νεαρό Τι'Τσάλα, που τότε ήταν ακόμα έφηβος. Ο Τι'Τσάλα κατάφερε να στρέψει το ίδιο το ηχοβολιστικό όπλο του Κλο εναντίον του, διαλύοντας το χέρι του. Ο σακατεμένος Κλο και οι άνδρες του το έσκασαν, αλλά ο ίδιος ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας Klaw210

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Τι'Τσάλα ταξίδεψε σε Αμερική και Ευρώπη για να φοιτήσει στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Παράλληλα γύμνασε σχεδόν τέλεια το σώμα του, προετοιμαζόμενος για την ημέρα που θα στεφόταν βασιλιάς. Όταν έκλεισε το 21ο έτος της ηλικίας του, επέστρεψε στη Γουακάντα, έτοιμος να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Αλλά πρώτα έπρεπε να περάσει τις δοκιμασίες της «Τελετουργίας της Μυστικής Ανάβασης». Η πρώτη δοκιμασία ήταν να νικήσει τους έξι καλύτερους πολεμιστές της Γουακάντα σε μάχη σώμα-με-σώμα. Η δεύτερη δοκιμασία απαιτούσε ο Τι'Τσάλα να βρει και να φάει από το ιερό Καρδιόσχημο Βότανο. Το φυτό αυτό αναπτυσσόταν μόνο στη γη της Γουακάντα και σύμφωνα με τον μύθο ήταν δώρο από την θεά Μπαστ, αλλά στην πραγματικότητα είχε μεταλλαχθεί από την ακτινοβολία του μετεωρίτη. Σε όσους ανήκαν στη βασιλική γενιά του Μπασένγκα και σε όσους ήταν άξιοι, το Καρδιόσχημο Βότανο ενίσχυε τη σωματική δύναμη τους, την ταχύτητα και την ευελιξία τους σε σχεδόν υπεράνθρωπο βαθμό. Αλλά για όλους τους άλλους θα αποδεικνυόταν τοξικό και θα τους οδηγούσε στον θάνατο. Περνώντας επιτυχώς και τις δύο αυτές δοκιμασίες, ο Τι'Τσάλα κέρδισε το δικαίωμα να φορέσει το κοστούμι του Μαύρου Πάνθηρα και να ανακηρυχθεί Βασιλιάς της Γουακάντα.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας 060e9510

Μια από τις πρώτες ενέργειές του ως βασιλιάς, ήταν να αποκηρύξει τον θετό αδελφό του, Χάντερ. Ο Χάντερ ως παιδί ακόμα ταξίδευε μαζί με τους γονείς του σε αεροπορικό ταξίδι, όταν το αεροπλάνο συνετρίβη στα εδάφη της Γουακάντα. Οι γονείς του σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, αλλά ο Χάντερ σώθηκε. Ο βασιλιάς Τι'Τσάκα σπλαχνίστηκε το αγόρι και το υιοθέτησε. Ο Χάντερ, όντας ξένος και λευκός, αντιμετωπίστηκε από τους ξενοφοβικούς Γουακαντιανούς με καχυποψία και περιφρόνηση. Μεγαλώνοντας ανέλαβε τη διοίκηση των Hatut Zeraze (=Σκυλιά του Πολέμου), υιοθετώντας το όνομα «Λευκός Λύκος». Τα Σκυλιά του Πολέμου ήταν ζηλωτές πατριώτες που ενεργούσαν ως η μυστική αστυνομία της Γουακάντα, εκτελώντας πράξεις κατασκοπίας και δολοφονίας εναντίον των υποτιθέμενων εχθρών του έθνους. Ο Τι'Τσάλα δεν ενέκρινε τις μεθόδους τους και διέλυσε το σώμα, στέλνοντας τον Χάντερ εξορία.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας 44510410

Νέες δυσκολίες προέκυψαν για τον Τι'Τσάλα όταν ξέσπασε φυλετικός πόλεμος στη Γουακάντα για το ποια φυλή θα αναλάμβανε χρέη προσωπικής φρουράς του βασιλιά. Ο Τι'Τσάλα αναγκάστηκε να επιλέξει πλευρά, επιλέγοντας τις Dora Milaje (=Αγαπημένες). Οι Ντόρα Μιλάτζε ήταν μια φυλή πολεμιστριών στρατολογημένων από κάθε φυλή της Γουακάντα. Ιδρύθηκαν με διττό σκοπό, να προστατεύουν τη ζωή του βασιλιά και να διατηρούν την ειρήνη στη Γουακάντα, διασφαλίζοντας ότι κάθε φυλή θα μπορούσε να προσφέρει μια από τις κόρες της ως μελλοντική βασίλισσα. Τα τελευταία χρόνια η στρατολόγηση των Ντόρα Μιλάτζε είχε διακοπεί. Ο Τι'Τσάλα επανέφερε το πρόγραμμα για να ηρεμίσει τις φυλετικές αναταραχές. Οι κόρες της Γουακάντα, Νάκια και Οκόγιε, έγιναν οι πρώτες Ντόρα Μιλάτζε επί της βασιλείας του Τι'Τσάλα. Παρά την παράδοση και την ομορφιά των κοριτσιών, ο Τι'Τσάλα έβλεπε τα νεαρά κορίτσια ως σωματοφύλακές τους και όχι ως μελλοντικές συζύγους.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας A0e03210

Ο Τι'Τσάλα, ανυπόμονος να δοκιμάσει τις νέες αυξημένες του δυνάμεις και τα τεχνολογικά συστήματα, δελέασε τους Τέσσερις Φανταστικούς να έρθουν στη Γουακάντα με την υπόσχεση ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου. Αν και αρχικά κατάφερε να εξουδετερώσει τους 4Φ σε μάχη σώμα-με-σώμα, οι Φανταστικοί κατάφεραν να απελευθερωθούν και σε μια κοινή αντεπίθεση να νικήσουν τον Τι'Τσάλα, εντυπωσιάζοντας τον βασιλιά. Προτού η κατάσταση εκτραχυνθεί, ο Μαύρος Πάνθηρας αποκάλυψε την ταυτότητα και τις πραγματικές προθέσεις του και ζήτησε συγγνώμη για την απάτη του, εξηγώντας ότι δεν ήθελε πράγματι να βλάψει τους Τέσσερις Φανταστικούς.

Για να αποδείξει την καλή του πρόθεση, ο Τι'Τσάλα συνεργάστηκε με τους 4Φ ενάντια στον Κλο, ο οποίος είχε επιστρέψει στη Γουακάντα για να αρπάξει το βιμπράνιο δέκα χρόνια μετά την πρώτη του προσπάθεια. Ο Κλο ήταν οπλισμένος με μια ηχοβολιστική διχάλα εμφυτευμένη στη θέση του χεριού που είχε χάσει. Αλλά η έκβαση της μάχης άλλαξε και ο Κλο φάνηκε ότι σκοτώθηκε όταν, στα πρόθυρα της ήττας, πήδηξε μέσα στον Ηχητικό Ενισχυτή που είχε ο ίδιος εφεύρει. Ως εκ θαύματος, αντί να πεθάνει, ο Κλο αναδύθηκε αλλαγμένος σε ένα πλάσμα από στερεοποιημένο ήχο. Αλλά με τη βοήθεια των Φανταστικών, ο Πάνθηρας κατάφερε να τον αντικρούσει και πάλι.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας 01b81010

Όχι πολύ αργότερα, ο Μαύρος Πάνθηρας αποφάσισε να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, υιοθετώντας τη μυστική ταυτότητα ενός δασκάλου, του Λουκ Τσαρλς. Συμμαχώντας με τον Κάπτεν Αμέρικα, βοήθησε ώστε να ματαιώσουν τα καταστροφικά σχέδια του Βαρώνου Ζίμο. Εντυπωσιασμένος με τις ικανότητες του Μαύρου Πάνθηρα, ο Στηβ Ρότζερς του ζήτησε να τον αντικαταστήσει στους Εκδικητές μετά την αυτοεξορία του. Ο Μαύρος Πάνθηρας είδε την προοπτική να πολεμήσει στο πλευρό των Εκδικητών ως εξαιρετική ευκαιρία για εκείνον να καταπολεμήσει το έγκλημα, αλλά και παράλληλα να ελέγξει κατά πόσον οι Εκδικητές αποτελούσαν απειλή για τη Γουακάντα. Όταν ωστόσο οι φόβοι του κατευνάστηκαν, ο Τι'Τσάλα με χαρά έγινε έμπιστο μέλος της ομάδας.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας D28d6a10

Μια από τις πρώτες ενέργειές του ως μέλος των Εκδικητών, ήταν να καλέσει τους νέους φίλους του στη Γουακάντα. Εκεί, όμως, τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Τον Μαύρο Πάνθηρα και τους Εκδικητές υποδέχθηκαν ένας στρατός από οπλισμένους Γουακαντιανούς. Όταν ρωτήθηκαν από ποιον έλαβαν την άδεια να φέρουν πυροβόλα όπλα, οι Γουακαντιανοί υπέδειξαν τον Μ'Μπάκου της φυλής των Τζαμπάρι. Οργισμένος ο Τι'Τσάλα κάλεσε τον Μ'Μπάκου να λογοδοτήσει για τις πράξεις του κι εκείνος ευθύς εξήγησε ότι όπλισε τους Γουακαντιανούς γιατί είχε ακούσει αναφορές πως ο Κλο είχε επιστρέψει στη Γουακάντα. Εν συνεχεία παρέθεσε δείπνο στον Μαύρο Πάνθηρα και τους συντρόφους του. Αλλά ο Μ'Μπάκου ήθελε στην πραγματικότητα να αναλάβει την εξουσία στη Γουακάντα και είχε φροντίσει να ρίξει μια ναρκωτική ουσία στα φαγητά.

Όταν ο Μαύρος Πάνθηρας συνήλθε, βρήκε τους Εκδικητές φυλακισμένους και αντίκρισε τον Μ'Μπάκου ντυμένο με το τομάρι ενός λευκού γορίλα, παρότι κάτι τέτοιο απαγορευόταν στη Γουακάντα. Ο Μ'Μπάκου, που πλέον αποκαλούσε τον εαυτό του «Άνθρωπο-Πίθηκο», προκάλεσε τον Τι'Τσάλα σε μάχη σώμα-με-σώμα. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο Άνθρωπος-Πίθηκος χτύπησε τόσο δυνατά τον Τι'Τσάλα, ώστε τον έριξε αναίσθητο. Όταν ξαναβρήκε τις αισθήσεις του, διαπίστωσε ότι ήταν δεμένος κάτω από το είδωλο του Πάνθηρα. Ωστόσο, χάρη στη βοήθεια των Εκδικητών, που στο μεταξύ είχαν καταφέρει να αποδράσουν, τα σχέδια του Μ'Μπάκου ματαιώθηκαν και ο Μαύρος Πάνθηρας απελευθερώθηκε από τα δεσμά του.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας Homem-11

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Τι'Τσάλα έδωσε πολλές μάχες στο πλευρό των Εκδικητών. Αλλά κατά την απουσία του, η ένταση και πολιτική αναταραχή στη Γουακάντα αυξήθηκαν, αναγκάζοντας τον Τι'Τσάλα να επιστρέψει στην πατρίδα του. Πρώτα αντιμετώπισε τον ετεροθαλή αδελφό του, Τζακάρα, ο οποίος εν τη απουσία του Τι'Τσάλα, είχε επιχειρήσει (ανεπιτυχώς) να καταλάβει την εξουσία. Σύντομα, μια νέα σοβαρότερη απειλή έκανε την εμφάνισή της. Ο Έρικ Κιλμόνγκερ (=Θανατηφόρος). Το πραγματικό όνομα του Έρικ ήταν Ν'Τζαντάκα. Ο πατέρας του είχε εξαναγκαστεί να εργαστεί για τον Κλο. Όταν ο Κλο εγκατέλειψε τη Γουακάντα, ο Ν'Τζαντάκα και η οικογένειά του εξορίστηκαν από τον Τι'Τσάλα. Ο Ν'Τζαντάκα κατέληξε στο Χάρλεμ, αναπτύσσοντας άσβεστο μίσος τόσο για τον Κλο όσο και για τον βασιλιά της Γουακάντα. Άλλαξε το όνομά του σε Έρικ Κιλμόνγκερ και ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση.

Κατά τη διάρκεια εξέγερσης στη Γουακάντα, ανέλαβε τον έλεγχο του θρόνου και προκάλεσε τον Τι'Τσάλα σε μονομαχία. Με απίστευτο τρόπο, ο Έρικ νίκησε τον Τι'Τσάλα σε μάχη σώμα-με-σώμα και τον πέταξε από έναν καταρράκτη για να τον αποτελειώσει. Έτσι κέρδισε και δικαιωματικά τον τίτλο του Μαύρου Πάνθηρα. Η καταστροφή για τον Κιλμόνγκερ ήρθε όταν θέλησε να φάει από το Καρδιόσχημο Βότανο. Μη διαθέτοντας ανοσία στα τοξικά χαρακτηριστικά του έπεσε σε κώμα. Εν τέλει, αποδείχτηκε ότι ο Τι'Τσάλα δεν είχε σκοτωθεί, ανακατέλαβε την εξουσία της Γουακάντα και διέταξε να φροντίσουν τον Ν'Τζαντάκα μέχρι να συνέλθει.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας Rotato10

Στη γουακαντιανή παράδοση τα αγόρια κατά την εφηβεία έπρεπε να περάσουν από το στάδιο της Περιπλάνησης, να αποσυρθούν δηλαδή από την πατρική οικεία και να περιπλανηθούν στη γη της Γουακάντα, για να πετύχουν την πνευματική μετάβαση από την παιδικότητα στην ενηλικίωση. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του, ο Τι'Τσάλα ξεκίνησε για την Περιπλάνησή του, κατά την οποία λίγο έλειψε να πέσει θύμα απαγωγής. Σώθηκε χάρη στην επέμβαση μιας νεαρής μεταλλαγμένης, που άκουγε στο όνομα Ορόρο Μονρό και θα γινόταν περισσότερο γνωστή ως Θύελλα.

Μεταξύ των δύο αναπτύχθηκαν ρομαντικά αισθήματα, αλλά οι υποχρεώσεις του Τι'Τσάλα δεν επέτρεψαν η σχέση να προχωρήσει και οι δρόμοι τους χώρισαν. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Τι'Τσάλα ξανασυναντήθηκε με την Ορόρο, βοηθώντας την να βρει τα επιζώντα μέλη της οικογένειάς της στην Αφρική. Η σχέση τους αναθερμάνθηκε και σύντομα την επισφράγισαν με τα δεσμά του γάμου, σε μια λαμπρή γουακαντιανή τελετή και με τη παρουσία πλήθους υπερηρώων.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας 133ad910

Μετά τον μήνα του μέλιτος, η Θύελλα εισήχθη στον κόσμο της διπλωματίας στο πλευρό του συζύγου της. Ήταν τότε που η κυβέρνηση των ΗΠΑ προωθούσε τον Νόμο Εγγραφής των Υπερηρώων, επιβάλλοντας την υποχρεωτική εγγραφή όλων των ατόμων με υπερδυνάμεις. Οι υπεράνθρωποι και η κοινωνία ολόκληρη είχε χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, από τη μια εκείνοι που μιλούσαν υπέρ του ατομικού δικαιώματος της ελευθερίας και από την άλλη όσοι μιλούσαν υπέρ του δικαιώματος της κοινωνίας στην ασφάλεια. Ο Τι'Τσάλα και η Ορόρο ζήτησαν ακρόαση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για να συζητήσουν σχετικά με τον νέο νόμο και τις συνέπειές του. Το Προεδρικό Επιτελείο αρνήθηκε το αίτημά τους, έως ότου η Θύελλα υπέγραφε τον Νόμο Εγγραφής.

Ο Τι'Τσάλα και η Ορόρο παρέμειναν στη γουακαντιανή πρεσβεία, απευθύνοντας έκκληση στον ΟΗΕ και τις ξένες δυνάμεις για να ασκηθεί πίεση προς τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, η Γουακάντα στήριζε κρυφά τον Κάπτεν Αμέρικα και τους Μυστικούς Εκδικητές, που τάσσονταν κατά του νόμου και αγωνίζονταν εναντίον του. Ακολούθησε Εμφύλιος Πόλεμος μεταξύ των Υπερηρώων που αντιτάσσονταν στον νόμο και εκείνων που τον είχαν υπογράψει. Μετά από αλλεπάλληλες συγκρούσεις, ο Κάπτεν Αμέρικα συνειδητοποίησε ότι ο κόσμος απαιτεί την εγγραφή τους, ζήτησε από τους Μυστικούς Εκδικητές να σταματήσει ο πόλεμος και η ομάδα διαλύθηκε, ενώ πολλά από τα πρώην μέλη έλαβαν αμνηστία για τις ενέργειές τους υπογράφοντας την Πρωτοβουλία των 50 Πολιτειών. Μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, ο Τι'Τσάλα και η Ορόρο προσχώρησαν προσωρινά στους Τέσσερις Φανταστικούς.

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας Captai10

ΔΥΝΑΜΕΙΣ & ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

 • Ενισχυμένη Φυσιολογία: Οι αισθήσεις και σωματικές ικανότητες του Τι'Τσάλα είναι αυξημένες σε υπεράνθρωπα επίπεδα χάρη στο Καρδιόσχημο Βότανο. Όταν ο Τι'Τσάλα έγινε Βασιλιάς των Νεκρών (Fantastic Four #607-608, Ιούνιος 2012), η θεά Μπαστ τον προίκισε με επιπλέον δυνάμεις:
  • Έχει την ικανότητα να αντλεί τη γνώση, τη δύναμη και την εμπειρία από κάθε προκάτοχό του Μαύρο Πάνθηρα.
  • Οι αισθήσεις του (όραση, ακοή και όσφρηση) λειτουργούν στα ανώτερα ανθρώπινα όρια. Η υπερφυσική όρασή του επεκτείνεται στις υπέρυθρες και υπεριώδεις περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, επιτρέποντάς του να βλέπει σε συνθήκες σχεδόν απολύτου σκότους. Εντοπίζει ήχους που κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να ακούσει, ενώ ακόμα και η όσφρησή του είναι τόσο οξεία, ώστε μπορεί να απομνημονεύσει δεκάδες χιλιάδες οσμές και να αναγνωρίσει ανθρώπους και αντικείμενα μόνο από τη μυρωδιά τους.
  • Η σωματική δύναμη, ταχύτητα και αντοχή του Τι'Τσάλα είναι ενισχυμένες σε υπεράνθρωπα επίπεδα, ξεπερνώντας ακόμα και τους καλύτερους Ολυμπιακούς αθλητές. Λέγεται ότι μπορεί να σηκώσει βάρος μέχρι 350 κιλά, να πηδήξει μέχρι 3 μέτρα σε ύψος και 4.5 μέτρα σε μήκος, και να τρέξει με ταχύτητες που αγγίζουν τα 55 χλμ την ώρα. Ενώ η πυκνότητα των δερματικών, μυικών και οστικών ιστών του, τον καθιστούν ανθεκτικό σε διάφορους βαθμούς σωματικής βλάβης.
  • Η ευελιξία, ισορροπία, επιδεξιότητα και τα αντανακλαστικά του είναι ενισχυμένα σε επίπεδα ανώτερα από οποιονδήποτε αθλητή ολυμπιακού επιπέδου που αγωνίστηκε ποτέ.
  • Ο προσαρμοσμένος μεταβολισμός του Τι'Τσάλα τού επιτρέπει να επουλώνει πληγές πολύ πιο εκτεταμένα και αποτελεσματικά από τον μέσο άνθρωπο.
  • Ως Βασιλιάς των Νεκρών, ο Τι'Τσάλα μπορεί να ελέγχει τους νεκρούς, να καλεί έναν στρατό από ζόμπι και να διατάζει τα πνεύματα της Νεκρόπολης.

 • Αυξημένη Ευφυΐα: Φοιτήσας σε Αμερική και Ευρώπη, έλαβε διδακτορικό στην ψυχολογία, τη μηχανολογία, την οικονομία, τις πολιτικές επιστήμες και την ανώτερη φυσική, ενώ παράλληλα είναι προικισμένος με ειδητική (φωτογραφική) μνήμη.
 • Αυθεντία των Πολεμικών Τεχνών: Εκπαιδευμένος σε όλες τις αφρικανικές πολεμικές τέχνες, τόσο ένοπλες όσο και άοπλες, τις οποίες σε συνδυασμό με τις μοναδικές ικανότητες που απέκτησε χάρη στο Καρδιόσχημο Βότανο, τις συνδύασε σε ένα εντελώς μοναδικό δικό του στυλ μάχης.
 • Άριστος Σκοπευτής: Εκπαιδευμένος να χειρίζεται από κυνηγετικά μαχαίρια μέχρι πυροβόλα όπλα και κάθε είδος οπλισμού.
 • Ειδικός στον Στρατηγικό Σχεδιασμό: Από την παιδική του ηλικία διδάχτηκε τακτικές και στρατηγικές, κι έμαθε να σκέφτεται πάντα δύο βήματα μπροστά από τους εχθρούς του και τρία βήματα μπροστά από τους φίλους του.
 • Αριστοτέχνης Κυνηγός και Ιχνηλάτης: Χάρη στις οξυμμένες αισθήσεις του μπορεί να συλλαμβάνει διακυμάνσεις που θα διέφευγαν από έναν μέσο άνθρωπο. Στο οικείο του περιβάλλον μέσα στη ζούγκλα, μπορεί να ακολουθεί ίχνη ενός ορισμένου θηράματος μέχρι και ύστερα από 12 ώρες.
 • Πολύγλωσσος: Μιλάει άπταιστα τη μητρική του γλώσσα, αγγλικά και διάφορες άλλες γλώσσες.
 • Μετρ των Εφευρέσεων: Χάρη στις γνώσεις του πάνω στη μηχανική, μπορεί να εφεύρει διάφορες συσκευές με ειδικές ιδιότητες που καλύπτουν τις ανάγκες του ή να αναπαράγει πρακτικά οποιαδήποτε τεχνολογία, εξετάζοντας τον τρόπο λειτουργίας ή τα σχέδια της.
 • Διασυνδέσεις Υψηλής Επιρροής: Ως βασιλιάς της Γουακάντα, ο Τι'Τσάλα έχει πρόσβαση σε μια τεράστια συλλογή από μαγικά αντικείμενα, τεχνολογικό και στρατιωτικό υλικό, καθώς και την υποστήριξη του πλήθους των επιστημόνων, των τυχοδιωκτών και των υπερηρώων του έθνους του.
 • Διπλωματική Ασυλία: Ως ηγέτης ενός κυρίαρχου έθνους, επισκέπτεται συχνά τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τα Ηνωμένα Έθνη για πολιτικούς λόγους. Κατά τη διάρκεια αυτών των ταξιδιών απολαμβάνει διπλωματική ασυλία και η πρεσβεία της Γουακάντα θεωρείται ξένο έδαφος.


ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

 • Το υφασμένο με γουακαντιανό βιμπράνιο κοστούμι του απορροφά την κινητική ενέργεια των προσκρούσεων, καθιστώντας τον αδιαπέραστο από τις σφαίρες.
 • Τα γάντια του φέρουν αντιμεταλλικά νύχια κατασκευασμένα από ανταρκτικό βιμπράνιο και μπορούν να διαπεράσουν κάθε είδος μετάλλου.
 • Οι μπότες του επίσης κατασκευασμένες από γουακαντιανό βιμπράνιο, απορροφούν τους κραδασμούς, καθιστώντας τον ικανό να τρέχει αθόρυβα και να προσγειώνεται με τα πόδια σε άλματα από μεγάλο ύψος.
 • Ο μανδύας μπορεί να επιμηκυνθεί, να ελαττωθεί ή να εξαλειφθεί μόνο με τη σκέψη και ολόκληρο το κοστούμι μπορεί να αναδιαμορφωθεί από έναν παλμό φωτεινής ενέργειας, επιτρέποντας στη στολή να περάσει ως κανονικό ρούχο ή να καταστήσει τον Μαύρο Πάνθηρα εντελώς αόρατο.
 • Μέρος του συνήθη εξοπλισμού του Μαύρου Πάνθηρα είναι και μια συσκευή τηλεμεταφοράς με άγνωστη μέχρι στιγμής εμβέλεια.


Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΘΗΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 • Το 1978 οι Εκδόσεις Καμπανάς (Kabanas Hellas) συστήνουν τον Μαύρο Πάνθηρα στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό μέσα από μια δική του σειρά. Η σειρά ήταν διμηνιαία και δημοσιεύονταν ιστορίες από το «Black Panther» σε σχέδιο του Τζακ Κίρμπυ. Εκτός των κεντρικών ιστοριών με τον Μαύρο Πάνθηρα, περιλάμβανε δύο ακόμα ιστορίες με διάφορους χαρακτήρες, όπως ο Χάουαρντ η Πάπια (Howard the Duck), η Κόκκινη Σόνια (Red Sonja), ο Λοχίας Φιούρυ (Sgt. Fury and his Howling Commandos), ο Τιμωρός (The Punisher), ο Μοτοσικλετιστής Φάντασμα (Ghost Rider) κ.ά. Δυστυχώς ο τίτλος «Μαύρος Πάνθηρας» δεν έμελλε να μακροημερεύσει και σταμάτησε την κυκλοφορία του μετά από μόλις οκτώ τεύχη.
 • Στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο Μαύρος Πάνθηρας επιστρέφει μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Αγόρι», που τότε διένυε την τρίτη περίοδο κυκλοφορίας του. Από το τεύχος #97 έως τουλάχιστον το τεύχος #133 δημοσιεύονταν σε συνέχειες ιστορίες από τη σειρά «Black Panther: Panther's Prey».
 • Το 2009 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Daily Press Magazines το τεύχος #30 της σειράς «Marvel Σουπερήρωες - Η Επίσημη Συλλογή», αφιερωμένο στον Μαύρο Πάνθηρα. Στις 20 σελίδες του παρουσιάστηκαν τα κυριότερα βιογραφικά στοιχεία του χαρακτήρα, ενώ το τεύχος συνόδευε η σχετική συλλεκτική φιγούρα.


ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

 • Η πρώτη εμφάνιση του Τι'Τσάλα στην τηλεόραση έγινε το 1995 στη σειρά κινουμένων σχεδίων «Fantastic Four» και στο επεισόδιο «Prey of the Black Panther», που ήταν βασισμένο στα τεύχη #52–53 του Fantastic Four. Τη φωνή του δάνειζε ο Κιθ Ντέηβιντ, ενώ στην ελληνική μεταγλώττιση ακουγόταν ο Νέστορας Κοψιδάς.
 • To 1995 έκανε και μια σύντομη εμφάνιση χωρίς διαλόγους στη σειρά «X-Men: The Animated Series» και στο επεισόδιο «Sanctuary».
 • Το 2006 κάνει το ντεμπούτο του στις βιντεοταινίες με το «Ultimate Avengers 2», όπου συμμετέχει ως κεντρικός πρωταγωνιστής.
 • Το 2008 επιστρέφει στη βιντεοταινία «Next Avengers: Heroes of Tomorrow», όπου πεθαίνει κατά τη διάρκεια μιας μάχης των Εκδικητών ενάντια στον Ούλτρον. Η ταινία μας παρουσιάζει τον γιο του Τι'Τσάλα και της Στορμ, τον Αζάρι.
 • To 2009 επανεμφανίστηκε στη σειρά «Iron Man: Armored Adventures» και στο επεισόδιο «Panther's Prey» με τη φωνή του Χάρη Γρηγορόπουλου. Επέστρεψε στα επεισόδια «Line of Fire» και «The Makluan Invasion, Part I-II» με τη φωνή του Βασίλη Καΐλα.
 • Το 2009 εμφανίζεται και στη σειρά «The Super Hero Squad Show» και στο επεισόδιο «Tremble at the Might of... M.O.D.O.K.!».
 • Το 2010 αποκτά την πρώτη δική του σειρά κινουμένων σχεδίων, σε στυλ motion-comic, με τον τίτλο «Black Panther» και σε συμπαραγωγή των Marvel Animation και BET.
 • Την περίοδο 2010-2013 εμφανίζεται σε αρκετά επεισόδια της σειράς «The Avengers: Earth's Mightiest Heroes» με τη φωνή του Τηλέμαχου Κρεβάικα.
 • Το 2014 κάνει το ντεμπούτο του στα άνιμε με τη σειρά «Marvel Disk Wars: The Avengers».
 • Από το 2013 κι εξής εμφανίζεται στη σειρά «Avengers Assemble» με τη φωνή του Νίκου Παπαδόπουλου.
 • Το 2016 ο ηθοποιός Τσάντγουικ Μπόουζμαν δίνει σάρκα και οστά στον χαρακτήρα για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας «Captain America: Civil War».
 • Το Φεβρουάριο του 2018 αποκτά για πρώτη φορά τη δική του κινηματογραφική ταινία με το «Black Panther». Στον πρωταγωνιστικό ρόλο επιστρέφει ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν.
 • Το 2018 αναμένεται να επιστρέψει στον χώρο του κινουμένου σχεδίου με την ταινία «LEGO Black Panther: Trouble in Wakanda».
 • Τον Μάιο του 2018 ο Μπόουζμαν αναμένεται να επιστρέψει στο ρόλο του Πάνθηρα για τις ανάγκες της ταινίας «Avengers: Infinity War» και όπως όλα δείχνουν ο Μαύρος Πάνθηρας ήρθε για να μείνει!


ΠΗΓΕΣ
Ελληνικές Μεταγλωττίσεις - Αρχείο [Tsaklas]
https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Panther_(comics)
http://marvel.wikia.com/wiki/T%27Challa_(Earth-616)
https://www.greekcomics.gr/forums/index.php?/topic/2440--μαυροσ-πανθηρασ/
https://www.greekcomics.gr/forums/index.php?/topic/16208--αγορι-γ-περιοδοσ/
Marvel Σουπερήρωες - Η Επίσημη Συλλογή, τεύχος #30, Εκδόσεις Daily Press Magazines (DPM)

• B A T N I C K •

_________________________________________________________
[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας Batduc12
BATNICK
BATNICK

Μηνύματα : 776
Ημέρα Εγγραφής : 02/05/2014
Ηλικία : 39
Τοποθεσία : Νυχτεριδούπολη

Αρέσει στον χρήστη Mandrake

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

[Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας Empty Απ: [Αφιέρωμα] Black Panther • Μαύρος Πάνθηρας

Δημοσίευση από absolument Κυρ 25 Φεβ 2018, 17:59

Ένα ακόμα από τα απίστευτα αφιερώματα του BATNICK, με έξτρα σημασία όχι μόνο λόγω της ταινίας αλλά και επειδή πρόκειται για έναν ήρωα με άγνωστες κόμικ καταβολές σε πολλούς από εμάς (σίγουρα σε μένα). Φτιάχνω καφέ και ξεκινάω ανάγνωση. Πολλά respect !!!!

absolument

Μηνύματα : 234
Ημέρα Εγγραφής : 04/11/2014

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης