Απαγορεύονται πλήρως τα greeklish και το spam.
Η μη τήρηση των κανόνων οδηγεί απευθείας σε BAN.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ

Πήγαινε κάτω

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Empty [Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ

Δημοσίευση από BATNICK Τετ Απρ 08, 2015 2:44 am

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 1195i78
I am vengeance! I am the night! I am Batman!

Ο Σκοτεινός Ιππότης της Γκόθαμ γεννήθηκε από το πενάκι του Αμερικανού κομίστα Μπομπ Κέην και την καθοριστική συμβολή του συγγραφέα και σεναριογράφου Μπιλ Φίνγκερ. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ιστορία «The Case of the Chemical Syndicate» («Η Υπόθεση του Χημικού Συνδικάτου») που δημοσιεύτηκε στο τεύχος #27 του περιοδικού «Detective Comics», την 30η Μαρτίου 1939 με αναγραφόμενη ημερομηνία «Μάιος 1939». Όπως αναφέρει ο συντάκτης Καρασαρίνης Μάρκος σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα «Το Βήμα»: «Ο Μπάτμαν αποτελεί ουσιαστικά την αντίθετη πλευρά του υπερηρωικού νομίσματος που εκπροσωπεί ο Σούπερμαν: ένας σκοτεινός χαρακτήρας, πλήρης ορθολογισμού, με εξαιρετικές ερευνητικές ικανότητες, αθλητικός χωρίς να διαθέτει υπερδυνάμεις, ταγμένος στην υπηρεσία του νόμου, αλλά δρώντας πέραν των ορίων του».

ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Ο Κέην και ο Φίνγκερ εμπνεύστηκαν τον ήρωά τους από την ταινία του '20 «The Mark of Zorro» («Το Σημάδι του Ζορρό»), με τον Ντάγκλας Φέρμπανκς στο πρωταγωνιστικό ρόλο, τη ταινία του '30 «The Bat Whispers» («Το Σπίτι του Τρόμου»), καθώς και από χάρτινους ήρωες της δεκαετίας του '30, όπως οι «Ντοκ Σάβατζ», «Φάντομ», «Η Σκιά», «Ντικ Τρέησι», αλλά και από τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς. Το αρχικό όνομα του χαρακτήρα ήταν «The Bat-Man», ενώ συχνά αναφερόταν ως ο «Σκοτεινός Ιππότης», ο «Σταυροφόρος Με Τη Κάπα» και ο «Μεγαλύτερος Ντετέκτιβ Του Κόσμου». Στα πρώτα σχέδια του Κέην, ο Μπάτμαν φορούσε μια κόκκινη στολή με μεγάλα φτερά, τα οποία εμπνεύστηκε από το ορνιθόπτερο του Ντα Βίντσι, και μια μικρή μαύρη μάσκα που έκρυβε μόνο τα μάτια. Ο Φίνγκερ πρότεινε τη χρήση κουκούλας, γκρι χρώμα για την στολή, γάντια ώστε να μην αφήνει δαχτυλικά αποτυπώματα και μια κάπα που έφερνε σε φτερά νυχτερίδας. Ήταν μάλιστα ο Φίνγκερ εκείνος που έδωσε το όνομα «Μπρους Γουέην» στο άλτερ έγκο του Μπάτμαν, εμπνεόμενος από τον Ροβέρτο Α’ της Σκωτίας, γνωστό και ως Ροβέρτο Μπρους και τον Άντονι Γουέην, στρατηγό της αμερικανικής επανάστασης.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 5vaarr

Ακόμα και το όνομα «Γκόθαμ Σίτυ» ήταν ιδέα του Φίνγκερ. Ο Κέην ήθελε οι ιστορίες του Μπάτμαν να διαδραματίζονται στη Νέα Υόρκη, αλλά ο Φίνγκερ πρότεινε τη δημιουργία μιας φανταστικής πόλης. Το όνομα της εμπνεύστηκε από τον τηλεφωνικό κατάλογο κι ένα κοσμηματοπωλείο με την επωνυμία «Gotham Jewelers». Το όνομα «Gotham» αποτελούσε ψευδώνυμο της Νέας Υόρκης, ακόμη και πριν την πρώτη εμφάνιση του Μπάτμαν. Ακόμα και σήμερα πολλές επιχειρήσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης περιλαμβάνουν στην επωνυμία τους τη λέξη «Gotham». Για πρώτη φορά το όνομα «Gotham» σχετίστηκε με τη Νέα Υόρκη από τον Ουάσιγκτον Ίρβινγκ το 1807. Ο Ίρβινγκ δανείστηκε το όνομα από το ομώνυμο χωριό που βρίσκεται στο Νοτιγχαμσάιρ της Αγγλίας, ένα μέρος που, σύμφωνα με την παράδοση, κατοικείται από ανόητους. Ετυμολογικώς η λέξη «Gotham» είναι σύνθετη και προέρχεται από τις αγγλοσαξωνικές λέξεις «gāt» (=κατσίκα) και «hām» (=σπίτι), σημαίνουσα κυριολεκτικά «το μέρος όπου ζουν αίγες».

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ «ΠΑΤΕΡΑΣ» ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ

Παρότι ο Φίνγκερ συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση της τελικής μορφής του χαρακτήρα, ουδέποτε όμως αναγνωρίστηκε ως συνδημιουργός του Μπάτμαν. Όπως αναφέρει η συντάκτρια Πογκόη Ηρώ σε άρθρο της στην εφημερίδα «Το Βήμα»: «Ο Φίνγκερ την περίοδο εκείνη είχε οικονομικές δυσχέρειες, οπότε του φαινόταν ήδη πολύτιμη η δουλειά που του ανατέθηκε», έτσι συμφώνησε ώστε επισήμως να φαίνεται μόνο η υπογραφή του Κέην στις ιστορίες του Μπάτμαν. «Δεν φαντάστηκε όμως πόσο πολύτιμος θα αποδεικνυόταν ο ίδιος ο Μπάτμαν. Όταν τη δεκαετία του '60 ο Φίνγκερ ύψωσε τελικά τη φωνή, το μόνο που κέρδισε ήταν αχαριστία... Έτσι, ο αληθινός πατέρας του Ανθρώπου-Νυχτερίδα πέθανε το 1974 άγνωστος και φτωχός, στα 60 του χρόνια, ενώ οι πληροφορίες για τον ίδιο ήταν ελάχιστες. Όσο για την ιστορία του, ήταν γνωστή μόνο μεταξύ κάποιων φανατικών των κόμικς οι οποίοι υποστήριζαν επίσης ότι ο Μπομπ Κέην δεν έχανε ευκαιρία να εκμεταλλεύεται τη δουλειά των άλλων ούτε δίσταζε να δηλώνει ότι ήταν ο μοναδικός δημιουργός του Μπάτμαν από την αρχή, παρά τα ολοφάνερα κατά καιρούς διαφορετικά σχεδιαστικά στιλ. Μάλιστα, κάποτε ο Κέην εξέφρασε τη λύπη του για την απόκρυψη της συνεργασίας από την αρχή, ωστόσο και πάλι δεν αναγνώρισε τον Φίνγκερ ως συνδημιουργό».

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Xd83le

ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ (1939-1955)

Μέσα σε μόλις τρία χρόνια είχαν ήδη καθιερωθεί τα βασικότερα στοιχεία της προσωπικότητας του Μπάτμαν και της μορφολογίας του. Πολύ γρήγορα επιμηκύνθηκαν τα αυτιά στη κουκούλα του, στο τεύχος #29 του «Detective Comics» εισήχθη η χρηστική ζώνη, ακολουθούμενη από το Μπάταρανγκ και το Μπατ-πλάνο, στο τεύχος #31. Η ιστορία προελεύσεως του χαρακτήρα αποκαλύφθηκε στο τεύχος #33 (Νοέμβρης 1939) και συμπληρώθηκε στο τεύχος #47 του «Batman» (Ιούνιος 1948). Στις πρώτες ιστορίες ο Μπάτμαν ήταν ένας περισσότερο σκοτεινός χαρακτήρας και δε δίσταζε να σκοτώνει τους κακούς. Τον Απρίλιο του 1940 εισήχθη ο χαρακτήρας του Ρόμπιν και ο Μπάτμαν άρχισε να μαλακώνει. Πολύ σύντομα ο συντάκτης του περιοδικού πήρε την απόφαση ότι ο Μπάτμαν δε μπορούσε πλέον να σκοτώνει ή να φέρει πυροβόλο όπλο. Το 1942 ο Μπάτμαν είχε ήδη αρχίσει να απεικονίζεται ως ένας αξιοσέβαστος πολίτης και μια πατρική φιγούρα.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2vl9l60

Κατά τη δεκαετία του '50 το ενδιαφέρον για το υπερηρωικό κόμικ εξασθένησε, αλλά ο Μπάτμαν ήταν ένας από τους λίγους χαρακτήρες που συνέχισαν να δημοσιεύονται ιστορίες του. Στην ιστορία «The Mightiest Team in the World» («Η Δυνατότερη Ομάδα Στη Γη») που δημοσιεύτηκε στο τεύχος #76 του «Superman» (Ιούνιος 1952) ο Μπάτμαν συμμαχεί για πρώτη φορά με τον Άνθρωπο από Ατσάλι και μαθαίνουν ο ένας τη μυστική ταυτότητα του άλλου. Η ιστορία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και η «World's Finest Comics» συνέχισε να εκδίδει κοινές περιπέτειες των δύο ηρώων μέχρι την ακύρωση της σειράς το 1986.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Dvlyee

Στις αρχές της δεκαετίας του '50, οι ιστορίες του Μπάτμαν επικρίθηκαν έντονα από τη βιομηχανία των κόμικς με αποκορύφωμα το βιβλίο «Η Αποπλάνηση των Αθώων» του Γερμανοαμερικανού ψυχολόγου δρα Φρέντρικ Γουέρθαμ, που δημοσιεύτηκε το 1954. Ο Γουέρθαμ κατηγορούσε τα κόμικς για κάθε μορφή παιδικής και νεανικής παραβατικότητας και υποστήριζε ότι «η ανάγνωση των κόμικς ήταν αρκετή για να εξελιχθεί ένα παιδί σε αιμοσταγή εγκληματία, σε κλέφτη και δολοφόνο». Ειδικότερα δε για τον Μπάτμαν ισχυριζόταν ότι καλλιεργεί «ομοφυλοφιλικές τάσεις που προωθούν ερωτικές σχέσεις εφήβων με ενήλικες, στο πρότυπο εκείνων του Γανυμήδη με τον Δία». Όπως αναφέρει ο κος Κουκουλάς Γιάννης σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Με την αμερικανική κοινή γνώμη να παρακολουθεί θορυβημένη τα αντιεπιστημονικά παραληρήματα του Γουέρθαμ, ενεργοποιήθηκαν διάφοροι αμερικανικοί κρατικοί οργανισμοί με σκοπό να προστατεύσουν τα παιδιά από τον επικίνδυνο δρόμο στον οποίο τα οδηγούσαν τα κόμικς. Ως αντίδραση αυτοπροστασίας και κατ’ επέκταση αυτολογοκρισίας, οι Αμερικανοί εκδότες θέσπισαν τον «Κώδικα των Κόμικς», που προέβη σε μια σειρά αυστηρών συστάσεων προς όσους εμπλέκονταν με τη δημιουργία, την έκδοση και την πώληση των κόμικς. Για πολλά χρόνια, τα κόμικς έγιναν άνευρα, ο φόβος και ο τρόμος έδωσαν τη θέση τους σε παιδικά αναγνώσματα, το σεξ αντικαταστάθηκε από γλυκερά ρομάντζα, οι γυναικείοι χαρακτήρες φόρεσαν μακριές φούστες και φαρδιά πουλόβερ, οι αστυνομικοί κέρδιζαν κάθε μάχη». Μια εποχή είχε μόλις τελειώσει...

ΑΡΓΥΡΗ ΕΠΟΧΗ (1956-1970)

Το 1956 εισήχθη ο χαρακτήρας της Μπατγούμαν (Κάθι Κέην) και λίγα χρόνια αργότερα παρουσιάστηκε και η ανηψιά της Μπέτυ Κέην (1961), περισσότερο γνωστή ως Μπατ-Γκερλ. Με τη προσθήκη των δυο γυναικείων χαρακτήρων οι εκδότες προσπαθούσαν να αντικρούσουν την άποψη που ήθελε το Δυναμικό Ντουέτο να καλλιεργεί ομοφυλοφιλικές τάσεις. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 οι ιστορίες του Μπάτμαν επηρεάστηκαν από τα διηγήματα επιστημονικής φαντασίας και επιτυχημένους χαρακτήρες κόμικ της εποχής. Έτσι προστέθηκαν στην ομάδα ο Άσσος, το Μπατ-Σκυλί (εμπνευσμένος σαφώς από τον Κρύπτο, το κατοικίδιο του Σούπερμποϊ) και ο Μπατ-Μάιτ, ένα διαβολάκι με μαγικές δυνάμεις κι ο μεγαλύτερος οπαδός του Μπάτμαν (εμπνευσμένος από τον κο Μξγζπτλκ, έναν από τους κεντρικούς αντιπάλους στις ιστορίες του Σούπερμαν). Τον Φλεβάρη του 1960 ο Μπάτμαν έκανε το ντεμπούτο του ως μέλος της «Λεγεώνας της Δικαιοσύνης», στο τεύχος #28 του περιοδικού «The Brave and the Bold».

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2j600lz

Το 1964, οι πωλήσεις των ιστοριών του Μπάτμαν είχαν μειωθεί σημαντικά και η DC σχεδίαζε να σκοτώσει τον χαρακτήρα. Εις απάντηση ο συντάκτης Τζούλιους Σβαρτς προχώρησε σε δραστικές αλλαγές, αρχίζοντας με το τεύχος #327 του «Detective Comics» (Μάιος 1964). Ο Σβαρτς επιθυμούσε να εκσυγχρονίσει τον χαρακτήρα και συγχρόνως να τον επαναφέρει στις ρίζες του ως σπουδαίου ντετέκτιβ. Το Μπατμομπίλ επανασχεδιάστηκε και η Μπατ-στολή τροποποιήθηκε για να συμπεριλάβει μια κίτρινη έλλειψη πίσω από το Μπατ-σήμα. Οι εξωγήινοι, τα χωροχρονικά ταξίδια και χαρακτήρες όπως το Μπατ-σκυλί και η Μπατγούμαν αποσύρθηκαν. Ο Άλφρεντ, ο πιστός μπάτλερ του Μπρους Γουέην, σκοτώθηκε (αν και ο θάνατός του ήταν μόνο προσωρινός) και ένας νέος γυναικείος χαρακτήρας ήρθε για να ζήσει στο Αρχοντικό Γουέην, η Χάρριετ Κούπερ, θεία του νεαρού προστατευομένου του Μπάτμαν, Ντικ Γκρέησον. Δύο χρόνια αργότερα έκανε πρεμιέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC η τηλεοπτική σειρά «Batman», με τους Άνταμ Γουέστ (Μπάτμαν) και Μπαρτ Γουόρντ (Ρόμπιν). Η σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία και χαρακτηρίστηκε ως «το τηλεοπτικό φαινόμενο των '60s». Παράλληλα αυξήθηκαν οι πωλήσεις των κόμικς και έφτασαν σε κυκλοφορία τα 900.000 αντίτυπα.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Ns8eb

Με την ακύρωση της σειράς το 1968, μειώθηκαν και οι πωλήσεις του κόμικ. Το 1969 ο κειμενογράφος Ντένις Ο’ Νηλ και ο σχεδιαστής Νιλ Άνταμς έκαναν μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί ο Μπάτμαν από την τηλεοπτική εκδοχή του και να επιστρέψει στις ρίζες του, ως ζοφερός εκδικητής της νύχτας…

ΧΑΛΚΙΝΗ ΕΠΟΧΗ (1970-1985)

Οι Ο’ Νηλ και Άνταμς συνεργάστηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία «The Secret of the Waiting Graves» που δημοσιεύτηκε στο τεύχος #395 του «Detective Comics» (Γενάρης 1970). Αν και ήταν πολύ λίγες οι ιστορίες που συνεργάστηκαν, η επιρροή τους, όμως, ήταν τεράστια.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Mt6k5x

Η επιστροφή του Μπάτμαν ως «Σκοτεινού Ιππότη» αγκαλιάστηκε από τους φανς του Ανθρώπου-Νυχτερίδα, ωστόσο δεν ήταν αρκετή για να ανέβουν οι πωλήσεις, οι οποίες συνέχισαν τη πτωτική πορεία τους καθ’ όλη τη δεκαετία του '70 και μέχρι το 1985, όπου ο ήρωας αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, δια χειρός Φρανκ Μίλλερ…

ΜΟΝΤΕΡΝΑ Ή ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΕΠΟΧΗ (1986-2011)

Τον Φλεβάρη του 1986 κυκλοφόρησε το πρώτο από τα τέσσερα συνολικά τεύχη της σειράς του Φρανκ Μίλλερ με τίτλο «The Dark Knight Returns» («Ο Σκοτεινός Ιππότης Επιστρέφει»). Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια δυστοπική εναλλακτική πραγματικότητα, όπου ο 55χρονος Μπάτμαν έχει πλέον αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αλλά η ραγδαία άνοδος της εγκληματικότητας και της διαφθοράς στη Γκόθαμ Σίτυ τον αναγκάζει να φορέσει ξανά τον σκοτεινό μανδύα του Ανθρώπου-Νυχτερίδα. Τη στολή του Ρόμπιν φορά ένα 13χρονο κορίτσι, η Κάρι Κέλεϊ.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2ekhyk7

Την ίδια χρονιά ο Ντένις Ο’ Νηλ ανέλαβε εκδότης όλων των τίτλων «Batman» και επανακαθόρισε τον χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθεί από την ισχύουσα πραγματικότητα του Πολυσύμπαντος της DC, όπως παρουσιάστηκε στη σειρά «Crisis on Infinite Earths» («Κρίση των Απείρων Γαιών»). Έτσι το 1987 στα τεύχη #404–407 του «Batman» δημοσιεύεται η ιστορία «Year One» («Η Αρχή»), στην οποία ο Φρανκ Μίλλερ και ο σχεδιαστής Ντέηβιντ Ματσουκέλι επαναπροσδιορίζουν την ιστορία προελεύσεως του χαρακτήρα και αφηγούνται το ξεκίνημα της καριέρας του Μπρους Γουέην ως Μπάτμαν, καθώς και το χρονικό της πρώτης γνωριμίας του με τον μετέπειτα Επιθεωρητή Γκόρντον. Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως η καλύτερη ιστορία για τον Σκοτεινό Ιππότη.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 15vbye

Στον ίδιο σκοτεινό τόνο κινείται η ιστορία «One-Shot Batman: The Killing Joke» («Το Φονικό Αστείο») που δημοσιεύτηκε το 1988 σε κείμενα του Άλαν Μουρ και σχέδιο του Μπράιαν Μπόλαντ. Σύμφωνα με την ιστορία ο Τζόκερ προσπαθεί να οδηγήσει στη τρέλα τον Επιθεωρητή Γκόρντον, παραλύει την κόρη του Γκόρντον, τη Μπάρμπαρα, και στη συνέχεια απαγάγει και βασανίζει τον Επιθεωρητή, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Σκοπός του Τζόκερ ήταν να αποδείξει στον Μπάτμαν ότι μια λεπτή γραμμή διαχωρίζει τη λογική από την παράνοια και μια κακή μέρα μπορεί να οδηγήσει έναν φυσιολογικό άνθρωπο σε σκοτεινές πράξεις. Επομένως ο κόσμος είναι τρελός και δεν αξίζει να μάχεται κανείς για να τον σώσει.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Vh6jw6

Το 1988 η DC δημιούργησε έναν τηλεφωνικό αριθμό, στον οποίο οι αναγνώστες μπορούσαν να ψηφίσουν για το αν ο δεύτερος κατά σειρά Ρόμπιν, Τζέησον Τοντ, θα πέθαινε από τα χέρια του Τζόκερ ή όχι. Με διαφορά 28 ψήφων το αναγνωστικό κοινό επέλεξε υπέρ του θανάτου του Τοντ. Η ιστορία «A Death in the Family» («Θάνατος στην Οικογένεια») δημοσιεύτηκε στα τεύχη #426-429. Το επόμενο έτος κάνει το ντεμπούτο του ο Τιμ Ντρέηκ, που έμελε να είναι ο τρίτος κατά σειρά που θα φόραγε τη στολή του Ρόμπιν.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 34qky6b

Το 1989 ο Σκοτεινός Ιππότης επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Τιμ Μπάρτον, αποφέροντας εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία. Παρότι τα τρία σίκουελ δεν ακολούθησαν την επιτυχία της αρχικής ταινίας, ήταν όμως αρκετά για να επαναφέρουν τον Μπάτμαν στο προσκήνιο. Το 1993 στην ιστορία «Knightfall» («Η Πτώση του Σκοτεινού Ιππότη») κάνει την εμφάνιση του ο Μπέην, ένας από τους ισχυρότερους αντιπάλους που είχε αντιμετωπίσει ποτέ ο Μπάτμαν. Βοηθώντας στην απόδραση των τροφίμων του Ασύλου Άρκαμ, ο Μπέην επιδιώκει να τους στρέψει όλους εναντίον του Μπάτμαν. Αφού το πετυχαίνει, εισβάλλει στο σπίτι του και πετυχαίνοντας τον πιο αδύναμο από ποτέ, τον χτυπά μέχρι θανάτου, του σπάει την σπονδυλική στήλη και τον αφήνει ανάπηρο.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 16786qq

Ο Ζαν-Πωλ Βάλεϊ, επίσης γνωστός ως Αζραήλ, καλείται να φορέσει τη Μπατ-στολή και να προστατεύσει τη Γκόθαμ. Ο Αζραήλ, όμως, αποδεικνύεται βίαιος και αλαζόνας. Ο Μπάτμαν χάρη στις θεραπευτικές δυνάμεις της Σόντρα Κινσόλβινγκ και έπειτα από σκληρή εκπαίδευση ανακτά πλήρως τις φυσικές του δυνάμεις και προκαλεί τον Αζραήλ σε μονομαχία. Η τελική αναμέτρηση γίνεται στη Μπατ-σπηλιά και ο Γουέην επικρατεί.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ K9wgtz

Τη περίοδο 1998-99 δημοσιεύονται οι ιστορίες «Cataclysm», όπου ένας μεγάλος σεισμός ρημάζει τη πόλη του Γκόθαμ, και «No Man's Land», όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακηρύσσει τη Γκόθαμ ως «Πόλη Που Δεν Ανήκει Σε Κανέναν» δίνοντας 48ωρη διορία στους πολίτες να την εγκαταλείψουν. Οι τρόφιμοι του Άρκαμ αφήνονται ελεύθεροι και το χάος επικρατεί. Με τη βοήθεια του Επιθεωρητή Γκόρντον ο Μπάτμαν καταφέρνει να επαναφέρει τη τάξη και η κυβέρνηση αίρει τον αποκλεισμό της πόλης.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2j2yk5d

Το 2003 στα τεύχη #608-619 δημοσιεύεται η ιστορία «Batman: Hush» («Σιωπηλά Αινίγματα») σε σχέδιο του Τζιμ Λι και κείμενα του Τζεφ Λόεμπ. Η ιστορία θέλει όλους τους εχθρούς του Μπάτμαν, συμπεριλαμβανομένου του Τζέησον Τοντ που επιστρέφει από τους νεκρούς, να ενώνουν τις δυνάμεις τους. Ο Μπάτμαν δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμμαχήσει με τη Κατγούμαν προκειμένου να τους νικήσει και να λύσει το αίνιγμα πίσω από τη ταυτότητα του μυστηριώδους «Hush». Το 2005 στα τεύχη #637-650 δημοσιεύεται η ιστορία «Under the Hood», στην οποία ο Τζέησον Τοντ επανέρχεται στο προσκήνιο ενδυόμενος τη «Κόκκινη Κουκούλα» για να εκδικηθεί όσους τον αδίκησαν. Αναλαμβάνει τον έλεγχο διαφόρων συμμοριών της Γκόθαμ και ξεκινάει έναν πόλεμο ενάντια στο έγκλημα και τη διαφθορά που μαστίζουν τη πόλη, αλλά με έναν βίαιο, αντιηρωικό τρόπο.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2d6mt69

Την ίδια χρονιά η DC κυκλοφορεί ένα νέο τίτλο με το όνομα «All-Star Batman and Robin» σε κείμενα του Φρανκ Μίλλερ και σχέδιο του Τζιμ Λι. Η σειρά αυτονομήθηκε πλήρως από το υπάρχον σύμπαν της DC, αποβλέποντας στο νεότερο αναγνωστικό κοινό. Το 2006 κυκλοφορεί το «Batman and Son» («Μπάτμαν και Υιός») σε κείμενα του Γκραντ Μόρισον, όπου ο Μπάτμαν ανακαλύπτει ότι έχει ένα γιο από την Τάλια Αλ Γκουλ, τον Ντέμιαν.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 1zp5ow9

Η Σκοτεινή Εποχή για τον Μπάτμαν έμελλε να κλείσει με τον θάνατο και την επάνοδό του. Τη περίοδο 2008-2009 κυκλοφόρησε η σειρά «Final Crisis» («Τελική Κρίση») σε κείμενα του Γκραντ Μόρισον. Ο Μπάτμαν απάγεται από τον σατανικό Νταρκσάιντ, με σκοπό να τον κλωνοποιήσει και να φτιάξει στρατό από τέλειους σε σώμα και μυαλό στρατιώτες. Στην μεταξύ τους μάχη, ο Νταρκσάιντ φαινομενικά σκοτώνει τον Μπάτμαν χρησιμοποιώντας την όραση Ακτίνων Ωμέγα, αλλά αυτό που στην πραγματικότητα κάνει είναι να τον τηλεμεταφέρει πίσω στο χρόνο, στην αυγή της ανθρωπότητας. Το 2009 στην ιστορία «Battle for the Cowl» («Μάχη για την Κουκούλα») ο Ντικ Γκρέησον διαδέχεται τον αποθανόντα Μπρους Γουέην και ενδύεται τη μάσκα του Μπάτμαν. Στο πλευρό του ως Ρόμπιν είναι ο Ντέμιαν Γουέην.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 21o6jqu

Το 2010 με την ιστορία «The Return of Bruce Wayne» («Η Επιστροφή του Μπρους Γουέην»), ξεκινάει ένα ταξίδι στον χρόνο καθώς ο Μπρους Γουέην προσπαθεί να φτάσει στον παρόν, αλλά και να βρει την χαμένη μνήμη του. Ξεκινώντας από την παλαιολιθική εποχή, συνεχίζει με κυνήγι μαγισσών και φτάνει μέχρι το πρόσφατο παρελθόν της Γκόθαμ. Όταν τελικά καταφέρνει να επιστρέψει στο παρόν, σοφότερος και πιο συνειδητοποιημένος, ανακοινώνει δημόσια πως για χρόνια χρηματοδοτούσε μυστικά τον Μπάτμαν.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 28jgsk8

THE NEW 52 (2011-ΣΗΜΕΡΑ)

Τα «Σκοτεινά Χρόνια» κλείνουν και μια νέα εποχή ανοίγει με την ιστορία «Flashpoint», το πρώτο μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2011 και ολοκληρώθηκε σε πέντε τεύχη, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Όταν ένα ταξίδι στο χρόνο επιτρέπει στον Φλας (Μπάρι Άλλεν) να διορθώσει ένα λάθος του παρελθόντος που στοίχισε στην οικογένεια του, οι συνέπειες της πράξης του θα αποδειχτούν καταστροφικές και θα οδηγήσουν σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, όπου δεν υπάρχει «Λεγεώνα της Δικαιοσύνης», ο Σούπερμαν είναι εξαφανισμένος από προσώπου γης, ο Μπρους Γουέην είναι νεκρός και τη θέση του Σκοτεινού Ιππότη έχει πάρει ο τελικά ολοζώντανος και πολύ πιο βίαιος πατέρας του, Τόμας Γουέην. Ο Φλας θα καταφέρει να αποκαταστήσει τη γραμμή του χρόνου, αλλά οι αλλαγές που προκάλεσε αλλάζουν ανεπανόρθωτα τη πραγματικότητα και θέτουν τις βάσεις για το λεγόμενο «The New 52», το νέο Πολυσύμπαν των 52 παράλληλων πραγματικοτήτων που συνυπάρχουν στο υπερηρωικό σύμπαν της DC. Μια νέα περίοδος για τον Σκοτεινό Ιππότη μόλις ανέτειλε…

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 28jid4x
BATNICK
BATNICK

Μηνύματα : 776
Ημέρα Εγγραφής : 02/05/2014
Ηλικία : 39
Τοποθεσία : Νυχτεριδούπολη

Αρέσει στον χρήστη Mandrake

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Empty Απ: [Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ

Δημοσίευση από BATNICK Τετ Απρ 08, 2015 2:44 am

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ

Ι. Ο ΜΠΑΤΜΑΝ ΣΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ

Ο Μπρους Γουέην γεννήθηκε την 7η Απρίλη του 1915, από τους Τόμας και Μάρθα Γουέην. Ορφάνεψε όταν ο κακοποιός Τζο Τσιλ προσπάθησε να κλέψει το κολιέ της μητέρας του. Ο Τόμας Γουέην επιχείρησε να αφοπλίσει τον ληστή, αλλά ο Τσιλ τον πυροβόλησε θανάσιμα. Η Μάρθα Γουέην ήταν τόσο ταραγμένη που υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε λίγο μετά τη δολοφονία του συζύγου της. Ο μικρός Μπρους έδωσε τότε ιερό όρκο να οδηγήσει στην δικαιοσύνη τον δολοφόνο των γονιών του και να αφιερώσει τη ζωή του στη μάχη κατά του εγκλήματος.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 00110

Τη κηδεμονία του Μπρους ανέλαβε ο θείος του, Φίλιπ Γουέην, και τον έστειλε στο Δημοτικό Σχολείο της Ακαδημίας Χάντσον. Στο κολέγιο απέκτησε μια άριστη φυσική κατάσταση, ενώ συγχρόνως διδάχτηκε τις σύγχρονες επιστήμες. Στο θεατρικό τμήμα του κολεγίου γνωρίστηκε με το πρώτο κορίτσι που αγάπησε, την Τζούλι Μάντισον. Ο Μπρους ήθελε να γίνει αστυνομικός, αλλά η Τζούλι δεν ήθελε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της φοβούμενη καθημερινά για την ασφάλεια του. Τότε ήταν που για πρώτη φορά ο Μπρους αποφάσισε να δρα μεταμφιεσμένος. Ήθελε κάτι που θα σκορπά τον τρόμο στις καρδιές των εγκληματιών. Τότε μια νυχτερίδα πέταξε μέσα από το παράθυρο του γραφείου του. Ο Μπρους το θεώρησε οιωνό. Προσέλαβε ανώνυμα τους καλύτερους σχεδιαστές ρούχων για να σχεδιάσουν και να ράψουν την νυχτεριδο-στολή και κατόπιν τους δωροδόκησε για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 00210

Ο Μπρους βγήκε για πρώτη φορά σε περιπολία ως Μπάτμαν. Ο πρώτος εγκληματίας με τον οποίο ήρθε αντιμέτωπος ήταν ο «Σλάγκσι» Κάιλ, ένας μικροαπατεώνας που ήθελε να ληστέψει μια αποθήκη. Ο Κάιλ κατάφερε να χτυπήσει και να δέσει τον Μπρους, αλλά μόλις συνήλθε απελευθερώθηκε από τα δεσμά του, συνέλαβε τον Κάιλ και τον παρέδωσε στην αστυνομία. Η αποτυχία του, έκανε τον Μπρους να αποφασίσει να συγκατοικήσουν με την Τζούλι και άρχισε να ψάχνει για δουλειά γραφείου.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 00310

Η Τζούλι είχε μόλις μετακομίσει στη Νέα Υόρκη ακολουθώντας το όνειρό της στην υποκριτική. Ο Μπρους αποφάσισε να επισκεφτεί τον φίλο του θείου του, τον Επιθεωρητή Γκόρντον, ώστε να του ζητήσει μια συστατική επιστολή για την αστυνομία της Νέας Υόρκης. Η συνάντησή τους διακόπηκε από μια σειρά δολοφονιών στην «Εταιρία Χημικών Άπεξ». Ο Μπρους μεταμφιέζεται ξανά σε Μπάτμαν και επιλύει την υπόθεση. Συλλαμβάνει πολλούς εγκληματίες και τον εγκέφαλο πίσω από την συνωμοσία, τον διεφθαρμένο επιχειρηματία Άλφρεντ Στράικερ. Τελικά ο Μπρους αποφασίζει να συνεχίσει να δρα μυστικά ως Άνθρωπος-Νυχτερίδα. Συγχρόνως κάνει πρόταση γάμου στη Τζούλι και εκείνη δέχεται.

Ο ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

Αν και αρχικά θεωρήθηκε ως ένας εκδικητής που πήρε τον νόμο στα χέρια του, γρήγορα αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικός στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, κερδίζοντας τη συμπάθεια και την υποστήριξη του κόσμου, αλλά και τον θαυμασμό του Αστυνομικού Επιθεωρητή Τζέημς Γκόρντον.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 00410

Παράλληλα, όμως, κέρδισε και πολλούς εχθρούς. Η δράση του Μπάτμαν πυροδότησε την εμφάνιση μιας νέας φουρνιάς υπερ-κακοποιών, όπως ο Τζόκερ, ο Πινγκουίνος, ο Διπρόσωπος, το Σκιάχτρο, και η Κατγούμαν που έμελε να γίνει η μελλοντική σύζυγος του Σκοτεινού Ιππότη.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 00510

Ένας από τους «κανονικούς» κακοποιούς της Γκόθαμ, όμως, ήταν εκείνος που επηρέασε όσο κανένας τον Γουέην. Τον έλεγαν Ζούκο και ήταν υπεύθυνος για τον τραγικό θάνατο που βρήκαν οι «Ιπτάμενοι Γκρέησον», ένα ζευγάρι ακροβατών του τσίρκου. Ο νεαρός γιός τους έμεινε ορφανός και ο Μπρους τον πήρε έκτοτε υπό την προστασία του, τον εκπαίδευσε και τον έχρισε βοηθό του. Ο Ρόμπιν είχε μόλις γεννηθεί!

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 00610

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα του, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ προσέλαβε τον Μπάτμαν ως μέλος μιας ειδικής ομάδας κρούσης που θα αναλάμβαναν να χτυπήσουν τους Ναζί στην καρδιά της Ευρώπης και τελικώς απέτρεψαν μια απόπειρα κατά της ζωής του προέδρου Ρούζβελτ.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 00710

Με πρόταση του Σούπερμαν, ο Μπάτμαν και πολλοί ακόμα υπερήρωες ίδρυσαν την «Κοινωνία Δικαιοσύνης της Αμερικής». Λόγω άλλων υποχρεώσεων, ο Μπάτμαν αρνήθηκε την ιδιότητα του πλήρους μέλους και συνέχισε να δρα κυρίως στη Γκόθαμ Σίτυ. Ο Μπάτμαν παρέμεινε επίτιμο μέλος της ομάδας μέχρι την διάλυσή της από την κυβέρνηση, όταν τα μέλη της αρνήθηκαν να δημοσιοποιήσουν τις αληθινές τους ταυτότητες.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 00810

Στις αρχές του 1950 ο Μπάτμαν ήρθε αντιμέτωπος με το Σκιάχτρο σε μια υπόθεση που τον οδήγησε να ζητήσει βοήθεια από μια παλιά εχθρό του, την Κατγούμαν ή κατά κόσμον Σελίνα Κάιλ. Κατά τη διάρκεια της υπόθεσης η Σελίνα και ο Μπρους ήρθαν πιο κοντά, παραδέχτηκαν τα αισθήματα που έτρεφαν ο ένας για τον άλλο και τελικώς παντρεύτηκαν. Καρπός του έρωτά τους, ήταν η κόρη τους Έλενα, μετέπειτα γνωστή και ως «Huntress» («Κυνηγός»).

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 00910

Για να μην θέσει τη ζωή της οικογένειάς του σε κίνδυνο, ο Μπρους αποφασίζει να αποσυρθεί από τον ρόλο του Μπάτμαν, και μετά την συνταξιοδότηση του Γκόρντον τον διαδέχεται ως Αστυνομικός Επιθεωρητής. Πέρασαν κάποια χρόνια αδράνειας, ώσπου η «Μεταξένια», μια παλιά γνώριμη της Σελίνα την απείλησε να επιστρέψει για ένα τελευταίο κόλπο, αλλιώς θα δημοσιοποιούσε όλα όσα ήξερα για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει. Η Σελίνα δέχτηκε και ο Γουέην φόρεσε ξανά τον σκοτεινό μανδύα προκειμένου να παγιδεύσει και να συλλάβει την «Μεταξένια». Όμως εκείνη πρόλαβε και πυροβόλησε την Σελίνα, η οποία πέθανε στην αγκαλιά του Γουέην. Τότε ήταν που η ταυτότητά του ως Μπάτμαν δημοσιοποιήθηκε και αποσύρθηκε οριστικά από την ενεργό δράση.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ

Το 1979 μαθαίνοντας ότι πεθαίνει από καρκίνο, ο Γουέην επέστρεψε στην ενεργό δράση για μια τελευταία φορά, προκειμένου να κυνηγήσει τον Μπιλ Τζένσεν, που είχε προικιστεί με υπερδυνάμεις από τον μάγο Φρέντερικ Βωξ. Όταν απέτυχε να τον συλλάβει, ο Γουέην έκλεψε τη στολή του Μπάτμαν από το Μουσείο της Γκόθαμ και αποφάσισε να επιτεθεί στον Τζένσεν ενδυόμενος ξανά τον μανδύα του Σκοτεινού Ιππότη.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 01010

Ο Τζένσεν πολέμησε μέχρις εσχάτων, αλλά όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να νικήσει, αποφάσισε να καταστρέψει τον Γουέην με όποιο κόστος. Προκάλεσε μια μυστικιστική έκρηξη και οι δύο τους σκοτώθηκαν. Μετά τα γεγονότα αυτά, ο Δόκτωρ Φέιτ διέγραψε από τη μνήμη των ανθρώπων ότι ο Μπρους Γουέην και ο Μπάτμαν ήταν ένα και το αυτό πρόσωπο. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Έλενα και ο Γκρέησον συνέχισαν να προστατεύουν τη Γκόθαμ, έως ότου η «Κρίση των Απείρων Γαιών» έσβησε την πραγματικότητα της Γης-Δύο.

ΙI. Ο ΜΠΑΤΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΗ ΕΠΟΧΗ

Πολλά χρόνια πριν στη Γκόθαμ Σίτυ ζούσαν ο δρ. Τόμας Γουέην και η σύζυγός του Μάρθα με τα δυο παιδιά τους, τον Τόμας τον νεότερο και τον Μπρους. Ο Τόμας ο νεότερος ήταν περισσότερο φιλομαθής, εσωστρεφής και επιφυλακτικός, ενώ ο Μπρους ήταν εξωστρεφής και εξέφραζε τα συναισθήματα του πιο ελεύθερα από ότι ο μεγαλύτερος αδελφός του. Ήταν ακριβώς η διαφορετικότητα του χαρακτήρα τους που προμήνυε το πώς οι γιοί του Γουέην θα αντιμετώπιζαν την τραγωδία που θα έπληττε την οικογένεια. Όταν ο Μπρους ήταν μικρό παιδί, η οικογένειά του παρευρέθηκε σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά μεταμφιεσμένων με θέμα «ιπτάμενα πλάσματα». Ο δρ. Γουέην επέλεξε μια στολή νυχτερίδας με μυτερή μάσκα και μεγάλα βαθυγάλαζα φτερά. Ο Μπρους θαυμάζοντας τη στολή του πατέρα του, τον ρώτησε αν θα μπορούσε ποτέ να φορέσει μια τόσο τρομαχτική στολή. Ο δρ. Γουέην του απάντησε ότι θα κρατήσει τη στολή ώστε να την φορέσει όταν θα είναι αρκετά μεγάλος, αγνοώντας το πόσο προφητικό ήταν το κατά τα άλλα αθώο ερώτημα του Μπρους.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 01110

Κατά τη διάρκεια του πάρτυ, αφού προηγουμένως ο δρ. Γουέην είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο για την καλύτερη στολή, αρκετοί γκάνγκστερ εισέβαλλαν στο αρχοντικό και απήγαγαν τον γιατρό. Τον οδήγησαν σε μια παλιά αποθήκη για να χειρουργήσει το αφεντικό τους, Λιούις Μόξον, που προ ολίγου είχε πυροβοληθεί κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής καταδίωξης. Ο δρ. Γουέην, όμως, ήξερε ότι μόλις αφαιρούσε τη σφαίρα θα τον σκότωναν. Έτσι, αντί να προχωρήσει με τη χειρουργική επέμβαση, ρίχτηκε στους γκάνγκστερ και τους ακινητοποίησε τον ένα μετά τον άλλο. Έπειτα κάλεσε την αστυνομία και τους παρέδωσε σε έναν νεαρό υπαστυνόμο ονόματι Τζέημς Γκόρντον. Ο Μόξον οδηγήθηκε σε δίκη και καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη. Όταν απελευθερώθηκε έκανε μια επίσκεψη στον δρα Γουέην, όπου τον απείλησε και του υποσχέθηκε ότι θα πάρει την εκδίκησή του, έστω κι αν πρέπει να προσλάβει άλλον για την βρώμικη δουλειά.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 01210

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο δρ. Γουέην, η Μάρθα και ο νεαρός Μπρους γυρνούσαν στο σπίτι με τα πόδια, έπειτα από μια βραδινή έξοδο. Είχαν μόλις βγει από τον κινηματογράφο, όπου είχαν παρακολουθήσει τη ταινία «Το Σημάδι του Ζορρό». Τότε έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας. Ένας κακοποιός ονόματι Τζο Τσιλ ξεπήδησε από τις σκιές και τους επιτέθηκε, απαιτώντας το μαργαριταρένιο κολιέ που φορούσε η Μάρθα. Ο δρ. Γουέην προσπάθησε να αντεπιτεθεί, αλλά ο Τσιλ τον πυροβόλησε θανάσιμα στο στήθος. Στη συνέχεια έστρεψε το όπλο προς την Μάρθα, βάζοντας τέλος στη ζωή της. Ο Μπρους κοίταζε σαστισμένος από τον τρόμο, καθώς οι γονείς του κείτονταν νεκροί στο πλάι του. Τότε ήταν που έδωσε ιερό όρκο, ότι μια μέρα θα οδηγήσει τον δολοφόνο στη δικαιοσύνη.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 01310

Στο άκουσμα του θανάτου των γονιών του, ο Τόμας ο νεότερος συνετρίβη και βυθίστηκε σε χρόνια συναισθηματική και ψυχική κατάρρευση, αναγκάζοντας τον θείο του Φίλιπ, στον οποίο είχε ανατεθεί η επιμέλεια των παιδιών, να τον κλείσει σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Ο Μπρους λόγω του ψυχικού τραύματος που υπέστη λησμόνησε τον αδελφό του και ο θείος του τον άφησε να θεωρεί τον κατατονικό αδελφό του νεκρό. Πέρασαν πολλά χρόνια για να μάθει ο Μπρους την πλήρη αλήθεια.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ

Όταν ο Μπρους έγινε έφηβος, αφοσιώθηκε στη μελέτη της αστυνομικής μεθοδολογίας και αποφάσισε να εντοπίσει τον διασημότερο ντετέκτιβ της πόλης, τον Χάρβεϊ Χάρρις. Ενδυόμενος μια κόκκινο-κίτρινο-πράσινη στολή για να κρύψει την ταυτότητά του, ο Μπρους κατάφερε να εντοπίσει τον Χάρρις. Όμως κάποιοι εγκληματίες του είχαν στήσει ενέδρα. Ο Μπρους του έσωσε τη ζωή και ο Χάρρις εντυπωσιασμένος από τη μαχητικότητα και το θάρρος του νεαρού, τον πήρε υπό την προστασία του.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 01410

Βλέποντας τον κόκκινο θώρακα της στολής του, σκέφτηκε ότι μοιάζει με ένα μικρό κοκκινολαίμη, έτσι του έδωσε το παρατσούκλι «Ρόμπιν». Ως Ρόμπιν, ο Μπρους πέρασε αρκετές εβδομάδες σκληρής εκπαίδευσης υπό την καθοδήγηση του Χάρβεϊ Χάρρις, διδασκόμενος εγκληματολογία, γυμνάζοντας το σώμα του και εκπαιδευόμενος στη μάχη σώμα-με-σώμα. Οι δύο τους έγιναν αχώριστοι και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφεραν να δώσουν ένα ισχυρό χτύπημα στον υπόκοσμο της Γκόθαμ.

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Όταν ο Μπρους μεγάλωσε συνέχισε τις σπουδές του στο κολέγιο, όπου διδάχτηκε τις σύγχρονες επιστήμες. Μετά από τέσσερα χρόνια σπουδών, ήταν έτοιμος να εκπληρώσει το όνειρό του και να αφοσιώσει εαυτόν στην επιβολή του νόμου και την πάταξη του εγκλήματος. Αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι δε θα μπορούσε να φέρει δικαιοσύνη εργαζόμενος μέσα σε ένα διεφθαρμένο σύστημα. Έτσι επέστρεψε στη πατρική οικεία, στο Αρχοντικό των Γουέην, όπου επανενώθηκε με τον γερασμένο πια μπάτλερ του πατέρα του, τον Άλφρεντ Πένιγουορθ. Όντας πλέον αρκετά μεγάλος, ανέλαβε τον έλεγχο των «Επιχειρήσεων Γουέην», μη λησμονώντας παράλληλα τον όρκο που είχε δώσει ως παιδί.

Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΔΑΣ

Μια νύχτα, καθώς ήταν βυθισμένος στις σκέψεις του, μια μεγάλη νυχτερίδα μπήκε μέσα στο δωμάτιο από το ανοιχτό παράθυρο. Τότε θυμήθηκε την εικόνα του πατέρα του ως Ανθρώπου-Νυχτερίδα, στο πάρτυ μεταμφιεσμένων. Ήταν ένας οιωνός, ένα σημάδι. Αποφάσισε να γίνει ένα ζωντανό σύμβολο που θα σκορπά τον τρόμο στις καρδιές των εγκληματιών. Έγινε ο Άνθρωπος-Νυχτερίδα, ο Σταυροφόρος με τη Κάπα, ο Μασκοφόρος Ανθρωποκυνηγός, ο Σταυροφόρος με τη Κουκούλα, ο Σπουδαιότερος Ντετέκτιβ του Κόσμου, ο Σκοτεινός Ιππότης της Γκόθαμ… ο Μπάτμαν!

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 01510

Ως Μπάτμαν, ο Μπρους ξεκίνησε μια προσωπική σταυροφορία ενάντια στις δυνάμεις του υποκόσμου που δρούσαν στη Γκόθαμ ανεξέλεγκτα. Ο Μπάτμαν προτιμούσε να εκφοβίζει τους αντιπάλους του, δίχως να έχει αληθινή πρόθεση να τους βλάψει. Αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση του εγκλήματος, γρήγορα κέρδισε την υποστήριξη της αστυνομίας και του Επιθεωρητή Τζέημς Γκόρντον.

Ο ΝΕΟΣ ΡΟΜΠΙΝ

Μια από τις έρευνες του Μπάτμαν, οδήγησαν τον Μπρους Γουέην στο «Τσίρκο του Χέιλι», όπου εργάζονταν ως ακροβάτες οι Τζον και Μαίρη Γκρέησον μαζί με τον νεαρό γιό τους, Ντικ. Ο Τόνι Ζούκο, ένα από τα αφεντικά της μαφίας της Γκόθαμ, απειλούσε τον ιδιοκτήτη του τσίρκου, ώστε να δεχτεί να του πληρώνει «προστασία» και να αποφευχθούν μελλοντικά «ατυχήματα». Ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε με αποτέλεσμα ένα «ατύχημα» να κοστίσει τη ζωή των γονιών του Ντικ. Ανάμεσα στο κοινό παρευρισκόταν ο Μπρους Γουέην. Ο Μπρους σπλαχνίστηκε το ορφανό παιδί και τον πήρε υπό την προστασία του. Υιοθετώντας τον νεαρό Ρίτσαρντ 'Ντικ' Γκρέησον, ο Μπρους τον εκπαίδευσε σωματικά και ψυχικά, βελτιώνοντας τις δεξιότητές του, ώστε να γίνει συνεργάτης του στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Μόλις η εκπαίδευσή του ολοκληρώθηκε, ο Μπάτμαν παρουσίασε στον Ντικ μια στολή παρόμοια με εκείνη που είχε φορέσει ως νεαρός και ο Ντικ έγινε ο νέος Ρόμπιν, το Παιδί-Θαύμα!

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 01610

Για πολλά χρόνια, το Δυναμικό Ντουέτο προστάτευαν τη Γκόθαμ Σίτυ από κακοποιούς, όπως ο Τζόκερ, ο Πινγκουίνος, ο κος Πάγος, ο Γρίφος, η Κατγούμαν κ.ά. Σταδιακά άρχισαν να συμμετέχουν σε αποστολές εκτός της Γκόθαμ, με τη βοήθεια και την υποστήριξη άλλων υπερηρώων, όπως ο Σούπερμαν. Τότε ήταν που ο Γουέην κλήθηκε να ενταχθεί στη «Αμερικανική Λεγεώνα της Δικαιοσύνης». Ο Ρόμπιν, όμως, αποκλείστηκε. Έτσι εντάχθηκε στους «Έφηβους Τιτάνες», μια υπερηρωική ομάδα που σχημάτισαν οι νεαροί βοηθοί των υπερηρώων. Μετά από λίγο καιρό εγκατέλειψε τη στολή του Ρόμπιν και υιοθέτησε τη νέα ταυτότητα του Νάιτγουινγκ.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ

Ο Μπάτμαν, στη πολύχρονη σταδιοδρομία του, μια υπόθεση μονάχα πήρε προσωπικά. Αφορούσε έναν αντι-ήρωα που αυτοαποκαλούταν «Deadman» («Νεκρός»). Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του ο Μπρους έμαθε για πρώτη φορά ότι ο κατατονικός αδελφός του ζούσε και εργαζόταν ως ακροβάτης σε ένα περιοδεύον τσίρκο. Στην πραγματικότητα ο Τόμας ήταν υποχείριο μιας εγκληματικής οργάνωσης, ένας δολοφόνος που χρησιμοποιούσε το τσίρκο ως κάλυψή του. Ο Τόμας, όμως, δεν είχε επίγνωση των πράξεών του, αλλά το πνεύμα του «Νεκρού» τον είχε καταλάβει.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 01710

Αποφασισμένος να προσφέρει στον αδελφό του μια ευκαιρία για ανάκαμψη και λύτρωση, ο Μπάτμαν εντόπισε τον «Νεκρό» και απαίτησε να εγκαταλείψει το σώμα του Τόμας. Ο «Νεκρός» πολέμησε σκληρά ενάντια στον Μπάτμαν και τον Σούπερμαν, αλλά ο Τόμας ανέκτησε τον έλεγχο του σώματός του. Σε μια ανιδιοτελή πράξη για να προστατεύσει τον Μπάτμαν, ο Τόμας ρίχτηκε μπροστά στον αδελφό του και δέχτηκε τα πυρά που προορίζονταν για εκείνον. Έτσι έσωσε τη ζωή του Μπρους, με κόστος τη δική του.

ΚΑΘΕ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Ο Μπάτμαν συνέχισε να προασπίζεται το δίκαιο και να πολεμά το κακό για πολλά χρόνια, έως ότου η «Κρίση των Απείρων Γαιών» ήρθε και στην Γη-Ένα. Όπως όλοι οι ήρωες και τα υπερφυσικά όντα που πολέμησαν στην «Αυγή του Χρόνου» (το σημείο μηδέν μέσα στον χωροχρόνο, όταν ένα κατακλυσμιαίο γεγονός μεταμόρφωσε το ένα σύμπαν σε Πολυσύμπαν, όπου απειράριθμες παράλληλες πραγματικότητες συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο μέσα στον χρόνο, αλλά χωρίζονται με φράγματα δονήσεων σε διαφορετικές αρμονικές συχνότητες), έτσι και ο Μπάτμαν διασώθηκε από την διαγραφή που συγχώνευσε τις πέντε εναπομείνασες πραγματικότητες (Silver Age Γη-Ένα, Golden Age Γη-Δύο, Fawcett Comics Γη-S, Quality Comics Freedom Fighters Γη-X και Charlton Comics Γη-4) σε ένα σύμπαν. Ο Μπάτμαν της Γης-Ένα σβήστηκε ολοκληρωτικά και αναγεννήθηκε στη νέα πραγματικότητα ως ένα νέο πρόσωπο, με μια διαφορετική ιστορική διαδρομή.

IIΙ. Ο ΜΠΑΤΜΑΝ ΣΤΗΝ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΕΠΟΧΗ

Το γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του Μπρους Γουέην, ήταν η δολοφονία των γονιών του μπροστά στα μάτια του, όταν εκείνος ήταν ακόμα μικρός. Οι Τόμας και Μάρθα Γουέην είχαν μόλις βγει από το «Monarch Theater» της Γκόθαμ, όπου είχαν παρακολουθήσει μαζί με τον 8χρονο γιο τους τη ταινία «The Mark of Zorro» («Το Σημάδι του Ζορρό»). Τότε έπεσαν θύματα ένοπλης ληστείας από τον Τζο Τσιλ, που τους σκότωσε στη μέση του δρόμου. Τη κηδεμονία του, ψυχικά τραυματισμένου, Μπρους ανέλαβε έκτοτε ο πιστός του μπάτλερ, Άλφρεντ Πένιγουορθ.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2hwmoex

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο Μπρους Γουέην πήρε όρκο να αφιερώσει τη ζωή του, για να καθαρίσει τη Γκόθαμ από το κακό που πήρε μακριά τους γονείς του. Στην ηλικία των 14 ετών, ο Μπρους Γουέην άφησε τη Γκόθαμ για να παρακολουθήσει μαθήματα στο Κέιμπριτζ, στη Σορβόννη και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Πέρα, όμως, από τις ακαδημαϊκές του σπουδές, εκπαίδευσε τον εαυτό του σωματικώς και πνευματικώς και διδάχτηκε με επιτυχία διάφορες «πρακτικές» δεξιότητες, όπως χημεία, εγκληματολογία, πολεμικές τέχνες, τοξοβολία, την τέχνη της μεταμφίεσης, παραδοσιακές θεραπευτικές τεχνικές, εγγαστριμυθία κ.ά. Στα 20 του χρόνια προσπάθησε να μπει στο FBI, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε πως δε γίνεται να καταπολεμήσει το έγκλημα αν είναι μέρος του συστήματος.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 33lgok5

Έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευση του, επέστρεψε μετά από πολυετή απουσία στη Γκόθαμ Σίτυ. Αν και είχε λάβει όλες τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες για να πολεμήσει το έγκλημα, δεν ήταν σίγουρος για τον τρόπο που θα τα κατάφερνε. Ένιωθε πως κάτι του λείπει. Μια νύχτα, καθώς ήταν βυθισμένος στις σκέψεις του, μια μεγάλη νυχτερίδα έσπασε το παράθυρο και μπήκε στο δωμάτιο, θυμίζοντας του τον φόβο που έτρεφε για τα πλάσματα αυτά όταν ήταν μικρός. Αποφάσισε να γίνει ο ίδιος αυτό που κάποτε φοβόταν… ο Άνθρωπος-Νυχτερίδα, ο Μπάτμαν.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 13zsd4x

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Σχεδιάζει μια στολή νυχτερίδας εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και ξεκινά τη δράση του, αποφασισμένος να εξαλείψει τη διαφθορά. Πρώτα γίνεται αστικός μύθος. Αποκαλύπτεται, για πρώτη φορά, σε συγκέντρωση όλων των εγκληματιών της Γκόθαμ, δηλώνοντας στους παρευρισκόμενους ότι η βασιλεία τους έφτασε στο τέλος της. Τους πρώτους του συμμάχους βρήκε στο πρόσωπο του Εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ και του Τζέημς Γκόρντον, έναν εκ των ολίγων έντιμων αστυνομικών της Γκόθαμ Σίτυ.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2my7vah

Η δράση του Μπάτμαν, γέννησε μια νέα φουρνιά κακών, πολύ πιο σατανικών και ισχυρών από τους μέχρι τότε απλούς κακοποιούς. Μεταξύ αυτών ήταν οι Κατγούμαν, Σκιάχτρο, Γρίφος, Πόιζον Άιβυ, κος Πάγος, Πινγκουίνος, αλλά και ο μεγαλύτερος εχθρός του, ο Τζόκερ. Το κλίμα πόλωσης που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στον Μπάτμαν και την μεριά των εγκληματιών, οδήγησε στη δημιουργία του Μπατ-σινιάλου, του τεράστιου φωτεινού νυχτεριδο-σήματος, που έφεγγε στον ουρανό της Γκόθαμ, κάθε φορά που υπήρχε κίνδυνος και η πόλη χρειαζόταν την παρέμβαση του Μπάτμαν.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 24fwkqs

IV. Ο ΜΠΑΤΜΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μετά τα γεγονότα του «Flashpoint Paradox» και την αναδημιουργία του Πολυσύμπαντος της DC, η ιστορία του Μπάτμαν υπέστη κάποιες αλλαγές.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 4210

Ο Μπρους Γουέην γεννήθηκε στο Κρεστ Χιλ, βόρειο προάστιο της Γκόθαμ Σίτυ. Πατέρας του ήταν ο εύπορος μεγαλογιατρός Μπρους Γουέην και μητέρα του η Μάρθα Κέην, και οι δυο μέλη επιφανών οικογενειών της Γκόθαμ. Όταν ήταν πολύ μικρός, η μητέρα του έμεινε έγκυος σε αγόρι. Θα τον ονόμαζαν Τόμας Γουέην ο νεότερος. Ωστόσο, λόγω της πρόθεσής της να ιδρύσει σχολείο για τους μειονεκτούντες κατοίκους της Γκόθαμ, η Μάρθα στοχοποιήθηκε από την «Αυλή των Γλαυκών» (μια αρχαία οργάνωση που ασκούσε πολιτική επιρροή και έλεγχε τη Γκόθαμ), που κανόνισαν ώστε η Μάρθα να εμπλακεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Αυτή και ο Μπρους επέζησαν, αλλά το μωρό χάθηκε.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 4310

Ενώ βρίσκονταν σε διακοπές για να ξεχάσουν τα θλιβερά γεγονότα, ο μπάτλερ της οικογένειας, Τζάρβις Πένιγουορθ, δολοφονήθηκε από έναν εκτελεστή κατ’ εντολήν της «Αυλής των Γλαυκών». Μια επιστολή που είχε γράψει προς τον γιο του Άλφρεντ, προειδοποιώντας τον να μείνει μακριά από την στοχοποιημένη οικογένεια Γουέην, δεν παραδόθηκε ποτέ. Ως εκ τούτου, ο Άλφρεντ - πρώην στρατιωτικός ιατρός - ταξίδεψε στη Γκόθαμ Σίτυ για να πάρει τη θέση του πατέρα του, ως μπάτλερ των Γουέην.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 4410

Καθώς μεγάλωνε, η φήμη της οικογένειάς του έκανε τον Μπρους ανήσυχο και πολλάκις το έσκαγε από το σχολείο για να περπατήσει μέσα στη Γκόθαμ, όπου ήταν δύσκολο να αναγνωριστεί. Σε μια από τις εξορμήσεις του, τον μάζεψαν ο αστυνομικός Τζέημς Γκόρντον και ο συνεργάτης του. Αφού τον παρέλαβαν οι γονείς του, πήγαν όλοι μαζί στο «Monarch Theater» της Γκόθαμ, όπου είδαν τη ταινία «The Mark of Zorro» («Το Σημάδι του Ζορρό»). Βγαίνοντας από την αίθουσα, ένας ληστής ονόματι Τζο Τσιλ τους επιτέθηκε και μέσα στον πανικό του πυροβόλησε θανάσιμα τους γονείς του Μπρους.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 4510

Μετά τον θάνατό τους, ο Μπρους απέκτησε εμμονή θέλοντας να βρει κάποιο νόημα στην απώλειά τους. Αρχικά θεώρησε ότι ευθύνονταν η «Αυλή των Γλαυκών», αλλά δεν κατάφερε να βρει αποδείξεις. Πέρασε αρκετά χρόνια, ασκούμενος στις πολεμικές τέχνες και την σπαθασκία. Στην ηλικία των 18, χρησιμοποίησε την σχέση του με την Έριν ΜακΚίλλεν, κόρη ενός αφεντικού της ιρλανδικής μαφίας, για να εντοπίσει τον Τζο Τσιλ και μαθαίνει ότι ο θάνατος των γονιών του, δεν ήταν παρά μια ληστεία που στράβωσε. Τότε εγκαταλείπει τα πάντα και ταξιδεύει ανά τον κόσμο, ασκούμενος σε κάθε είδους τεχνική.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 4610

ΤΟ ΕΤΟΣ ΜΗΔΕΝ

Μετά από τρία χρόνια απουσίας, επιστρέφει στη Γκόθαμ, χωρίς ενδιαφέρον να αναλάβει τις «Επιχειρήσεις Γουέην». Όταν όμως μαθαίνει ότι ο θείος του, Φίλιπ Κέην, που έχει αναλάβει τον έλεγχο της εταιρίας, την χρησιμοποιεί για την κατασκευή όπλων, αποφασίζει να διεκδικήσει όσα δικαιούται. Ο Φίλιπ, υπό την παρότρυνση του Έντουαρντ Νίγκμα, βάζει την Συμμορία της Κόκκινης Κουκούλας να σκοτώσουν τον Μπρους, αλλά αποτυγχάνουν. Ο Μπρους τραυματισμένος επιστρέφει στο Αρχοντικό Γουέην και αποφασίζει να αναλάβει δράση μεταμφιεσμένος σε νυχτερίδα. Κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής του με την Συμμορία της Κόκκινης Κουκούλας, στην «Εταιρία Χημικών Άσσος», ο αρχηγός της συμμορίας πέφτει σε μια δεξαμενή χημικών και θεωρείται νεκρός. Την ίδια ώρα, ο Νίγκμα πυροδοτεί μια έκρηξη ηλεκτρομαγνητικού παλμού και βυθίζει τη Γκόθαμ στο σκοτάδι.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 4710

Ο Επίτροπος Λομπ ανακηρύσσει τον Μπάτμαν εκδικητή εγκληματία και διατάζει τη σύλληψή του. Στους μήνες που ακολουθούν στη Γκόθαμ Σίτυ κυριαρχεί το χάος και ο Γρίφος ή κατά κόσμον Έντουαρντ Νίγκμα προκαλεί τους πολίτες να λύσουν τον γρίφο του, αν θέλουν να πάρουν πίσω τον πολιτισμό τους. Ο Μπάτμαν με τη βοήθεια του υπαστυνόμου Τζέημς Γκόρντον και του Λούσιους Φοξ, καταφέρνει να εντοπίσει τον Γρίφο και να επαναφέρει το ρεύμα στην πόλη. Με τη βοήθεια του Λούσιους, ο Μπρους ξεκινά την ανοικοδόμηση των «Επιχειρήσεων Γουέην» και ο Γκόρντον προάγεται και παίρνει τη θέση του Λομπ, ως Επίτροπος της αστυνομίας.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 4810

Πολύ σύντομα, με τη βοήθεια του Επιτρόπου Γκόρντον και του Εισαγγελέα Χάρβεϊ Ντεντ, ο Μπάτμαν κηρύττει τον πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα και ιδιαίτερα στην οικογένεια του Φαλκόνε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Κάρμιν Φαλκόνε να υποχωρήσει στο Χονγκ Κονγκ, επιτρέποντας στον Πινγκουίνο να καλύψει το κενό εξουσίας. Την ίδια περίοδο ο Γκόρντον τοποθετεί ένα φωτεινό προβολέα με το σήμα του Μπάτμαν στην ταράτσα του κτιρίου της αστυνομίας.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 4910

Η ΜΠΑΤ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Με τα χρόνια ο Μπάτμαν απέκτησε πολλούς συμμάχους στον αγώνα του ενάντια στο έγκλημα. Όλοι μαζί είναι γνωστοί ως Μπατ-οικογένεια. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της καριέρας του ως Μπάτμαν, ο Μπρους Γουέην πήρε υπό την κηδεμονία του ένα νεαρό ορφανό αγόρι, τον Ντικ Γκρέησον. Αυτός και οι γονείς του, Τζον και Μαίρη, ήταν οι διάσημοι «Ιπτάμενοι Γκρέησον», ακροβατικά μέλη του «Τσίρκου του Χέιλι». Όταν οι γονείς του σκοτώθηκαν από τον μαφιόζο Τόνι Ζούκο, ο Γουέην τον υιοθέτησε και τον πήρε να ζήσει μαζί του στο Αρχοντικό. Σύντομα ο Ντικ ανακαλύπτει το μυστικό πέρασμα για την Μπατ-σπηλιά και την αληθινή ταυτότητα του Μπάτμαν. Κάπως έτσι ξεκινά την εκπαίδευση του και την υπερηρωική σταδιοδρομία του, ως Ρόμπιν!

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 5010

Ένα χρόνο μετά, η Μπάρμπαρα Γκόρντον - κόρη του Επιθεωρητή Γκόρντον - παγιδεύεται στον περίβολο ενός κτιρίου κατά τη διάρκεια μιας τρομοκρατικής επίθεσης. Καθώς η αστυνομία είχε ξεκινήσει τον σχεδιασμό μιας πρωτότυπης Μπατ-στολής, προκειμένου να αποδείξει ότι ο Μπάτμαν ήταν απλώς ένας άνθρωπος, η Μπάρμπαρα φοράει την στολή και με τις γυμναστικές της ικανότητες πετυχαίνει να αποκρούσει τους τρομοκράτες και να προστατεύσει τη ζωή του μικρότερου αδελφού της, Τζέημς.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 5110

Οι ενέργειές της προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Μπάτμαν, και με την πάροδο του χρόνου κέρδισε την εύνοιά του και μια θέση στην ομάδα του, ως Μπάτγκερλ! Ένα μόλις χρόνο αργότερα παραιτείται και αποφασίζει να επικεντρωθεί στις σπουδές της. Όμως η θέση του πατέρα της στην αστυνομία την καθιστά στόχο, ο Τζόκερ την πυροβολεί και μένει παράλυτη για τρία χρόνια. Μετά από τον τραυματισμό της Μπάρμπαρα, ο Ντικ αποφασίζει να ακολουθήσει σόλο καριέρα, υιοθετώντας την ταυτότητα του Νάιτγουινγκ.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 5210

Κάποια στιγμή αργότερα, ο Μπάτμαν πιάνει ένα ορφανό αγόρι, ονόματι Τζέησον Τοντ, να προσπαθεί να κλέψει συνταγογραφούμενα φάρμακα από την δρα Λέσλι Τόμπκινς, μια παλιά οικογενειακή φίλη των Γουέην. Αντί να τον παραδώσει στην αστυνομία, ο Μπρους αποφασίζει να τον πάρει μαζί του στο Αρχοντικό και να του αποκαλύψει την ταυτότητά του, ελπίζοντας να τον αποτραβήξει από τον κακό δρόμο και να τον χρίσει βοηθό του στη θέση του Ρόμπιν. Μετά από μήνες εκπαίδευσης έμαθε να ελέγχει τα συναισθήματά του και να τα χρησιμοποιεί στην καταπολέμηση του εγκλήματος. Ωστόσο, σύντομα παρασύρεται σε παγίδα από τον Τζόκερ και τελικώς σκοτώνεται προτού προλάβει να τον σώσει ο Μπάτμαν. Αν και νεκρός, ανασταίνεται μέσα στο «Πηγάδι του Λαζάρου», μια φυσική πηγή που κατέχει μοναδικές ιδιότητες ταχείας αποκατάστασης, θεραπείας ή ακόμα και την χορήγηση αθανασίας. Ο Τζέησον αποκαθίσταται σωματικώς, αλλά εξέρχεται διανοητικά ασταθής. Λίγο αργότερα επιστρέφει στη Γκόθαμ και υιοθετώντας το ψευδώνυμο «Κόκκινη Κουκούλα» θέτει σκοπό της ζωής του την πλήρη εξόντωση όλων των εγκληματιών.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 5310

Όταν ο Μπάτμαν μαθαίνει ότι ο Τιμ Ντρέηκ - ένας νεαρός ταλαντούχος αθλητής - έχει εμμονή με το να ανακαλύψει τη μυστική ταυτότητά του, αποφασίζει να τον αντιμετωπίσει. Ο Τιμ εκφράζει την επιθυμία του να γίνει ο νέος Ρόμπιν, αλλά ο Μπάτμαν αρνείται. Θέλοντας να κερδίσει την προσοχή του Σκοτεινού Ιππότη, ο Τιμ κλέβει με ηλεκτρονικό τρόπο πόρους από τον Πινγκουίνο, ο οποίος τον ανακαλύπτει και στοχοποιεί την οικογένεια του παιδιού. Τελικά, ο Μπάτμαν καταφέρνει να τους σώσει και τους παραδίδει στην αστυνομία, για να μπουν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Ο Τιμ μένει υπό την κηδεμονία του Γουέην και γίνεται ο Ερυθρός Ρόμπιν!

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 5410

Όταν ο Μπάτμαν ήρθε αντιμέτωπος με τον Ρα'ς αλ Γκουλ και την Λεγεώνα των Εκτελεστών, ερωτεύτηκε την κόρη του Τάλια. Πολλά χρόνια αργότερα, η Τάλια εμφανίζεται στη Γκόθαμ και αποκαλύπτει στον Μπάτμαν ότι έχει ένα γιο μαζί του, τον Ντέμιαν. Ο Ντέμιαν από την στιγμή της γέννησής του ήταν προορισμένος να ηγηθεί μια μέρα της Λεγεώνας και εκπαιδευόταν καθημερινά γι’ αυτό τον σκοπό. Η Τάλια όμως τον παρέδωσε στην επίβλεψη του Μπρους, προκειμένου να τον γνωρίσει καλύτερα και να τον εκπαιδεύσει με τρόπους που η Λεγεώνα δεν μπορούσε. Όχι πολύ αργότερα, ο Μπρους σκοτώνεται φαινομενικά, ενώ στη πραγματικότητα έχει ταξιδέψει πίσω στον χρόνο. Τον ρόλο του Μπάτμαν αναλαμβάνει ο Νάιτγουινγκ, συνεχίζοντας την εκπαίδευση του Ντέμιαν ως Ρόμπιν. Όταν ο Γουέην επιστρέφει ανακοινώνει δημοσίως ότι για χρόνια χρηματοδοτούσε τον Μπάτμαν και ιδρύει την «Μπάτμαν Α.Ε.» μια εταιρία που θα ένωνε εκδικητές απ’ όλο τον κόσμο.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 5510

Τελευταίο μέλος της Μπατ-οικογένειας είναι η Κάθριν 'Κέητ' Ρεβέκκα Κέην. Οι γονείς της, Συνταγματάρχης Τζέηκ Κέην και η σύζυγός του Γαβριέλλα, εργάζονταν στην στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών. Όταν η Κέητ ενηλικιώθηκε μετακόμισε στις Βρυξέλες του Βελγίου, όπου άρχισε να εργάζεται για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Μια μέρα η δίδυμη αδελφή της Κέητ, Μπεθ, έβγαλε έξω εκείνη και τη μητέρα τους για να διασκεδάσουν. Δέχτηκαν, όμως, επίθεση από τρομοκράτες και απήχθησαν. Ο Τζέηκομπ, χάρη στις γνωριμίες και τη θέση που κατείχε, καταφέρνει να τις εντοπίσει. Δυστυχώς, όμως, σώζει μόνο την Κέητ, η οποία περνάει τα επόμενα χρόνια προσπαθώντας να ξεπεράσει τη θλίψη της.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 5610

Τελικά, εγγράφεται στην Στρατιωτική Ακαδημία του Γουέστ Πόιντ ως δόκιμος. Εκεί γνωρίζεται με την Σόφι Μουρ και την ερωτεύεται. Όταν η σχέση των δυο κοριτσιών μαθαίνεται, η Κέητ παίρνει πάνω της όλη την ευθύνη και αποβάλλεται. Στο επόμενο διάστημα πέφτει σε κατάθλιψη, στα φάρμακα και το αλκοόλ. Τότε ήταν που, κατά τη διάρκεια μιας ληστείας, συνάντησε για πρώτη φορά τον Μπάτμαν. Συνειδητοποίησε ότι αυτό που ήθελε ήταν να πολεμάει το έγκλημα, πήρε την συγκατάθεση του πατέρα της και πέρασε τα επόμενα τρία χρόνια ασκούμενη. Στο τέλος του τρίτου έτους, της ανατέθηκε ως αποστολή να σώσει μια οικογένεια που είχε απαχθεί από τρομοκράτες. Βρήκε την οικογένεια σφαγμένη, έπιασε τον αρχηγό της οργάνωσης και λίγο έλειψε να τον σκοτώσει εν ψυχρώ. Ωστόσο, τελευταία στιγμή υπαναχώρησε. Τότε αποκαλύφθηκε ότι ο αρχηγός των τρομοκρατών ήταν ο πατέρας της και όλη η επιχείρηση ήταν απλώς μια δοκιμασία. Ήταν πλέον έτοιμη να γίνει η Μπατγούμαν.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 5710

V. ΌΟΥΛΜΑΝ: Ο ΟΜΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ

Δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ένας Μαλτουσιανός επιστήμονας ονόματι Κρόνα, διεξήγαγε ένα απαγορευμένο πείραμα σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει την προέλευση του σύμπαντος. Οι ανεύθυνες ενέργειές του διατάραξαν την κοσμική δημιουργία, με αποτέλεσμα τη γένεση μιας αντίθετης πραγματικότητας, γνωστής ως αντιυλικό σύμπαν. Αυτή η εναλλακτική πραγματικότητα είναι το σπίτι του διαβολικού ομολόγου του Μπάτμαν, του Όουλμαν (Owlman = Άνθρωπος-Γλαύκα).

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 03410

Ο Τόμας Γουέην ο νεότερος, είναι ο μεγαλύτερος γιος των Τόμας και Μάρθα Γουέην. Οι γονείς του και ο μικρότερος αδελφός του, Μπρους, δολοφονήθηκαν από έναν αστυνομικό, όταν ο πατέρας του αρνήθηκε να τον ακολουθήσει στο τμήμα για ανάκριση. Ο Τόμας κατάφερε να ξεφύγει και μετά την δολοφονία της οικογένειάς του τον πήρε υπό την προστασία του ένας κακοποιός ονόματι Τζο Τσιλ.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 03510

Σε αντίθεση με τον Μπάτμαν, ο Τόμας αποφάσισε να κυριαρχήσει στους εγκληματίες, αντί να τους μάχεται καθημερινά. Χρησιμοποιώντας την οικογενειακή περιουσία που κληρονόμησε, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ασκούμενος σωματικά και πνευματικά προκειμένου να κατακτήσει τον υπόκοσμο της Γκόθαμ. Έγινε ο μεγαλύτερος εγκληματίας της πόλης, σύμμαχος του αρχιμαφιόζου Τζέημς Γκόρντον και βασικό μέλος του «Αμερικανικού Συνδικάτου του Εγκλήματος», μαζί με τον Ούλτραμαν και την Σούπερ-Γούμαν.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 03610

Πολλά χρόνια αργότερα, μαθαίνει για πρώτη φορά ότι ο πατέρας του όχι μόνο επέζησε από την επίθεση που στέρησε τη ζωή από την μητέρα του και τον μικρότερο αδελφό του, αλλά ότι είναι και ο αρχηγός της αστυνομίας. Ο Τόμας ο νεότερος, κατηγορεί τον πατέρα του για τον θάνατο της μητέρας και του αδελφού του και αφιερώνει την εγκληματική του καριέρα στο να τιμωρήσει τον πατέρα του, αλλά και εκείνος είναι εξίσου αποφασισμένος να καταστρέψει τον γιο του για τα εγκλήματά του, ως Όουλμαν. Σε μια επίσκεψή του στο κύριο σύμπαν, ο Όουλμαν αντικρίζει τον τάφο του πατέρα του και δηλώνει ότι «τίποτα πλέον δεν έχει σημασία, αφού είναι ήδη νεκρός». Η στιγμή που ο Όουλμαν γονάτισε πάνω στον τάφο του πατέρα του, ήταν μια από τις λίγες φορές που επέτρεψε να δείξει το όποιο συναίσθημα.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 03710

Μετά τα γεγονότα του «Flashpoint Paradox» και την επαναφορά του Πολυσύμπαντος των 52 πραγματικοτήτων της DC, η ιστορία του Όουλμαν αναδιαμορφώθηκε και το αντιυλικό σύμπαν στο οποίο κατοικούσε μετασχηματίστηκε στην Γη-3. Σε αυτή την πραγματικότητα ο Όουλμαν έχει ως βοηθό ένα νεαρό αγόρι ονόματι Τάλον (Talon = Όνυξ Αρπακτικού).
BATNICK
BATNICK

Μηνύματα : 776
Ημέρα Εγγραφής : 02/05/2014
Ηλικία : 39
Τοποθεσία : Νυχτεριδούπολη

Αρέσει στον χρήστη Mandrake

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Empty Απ: [Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ

Δημοσίευση από BATNICK Τετ Απρ 08, 2015 2:44 am

Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η πρώτη εμφάνιση του Μπάτμαν στην Ελλάδα έγινε το 1961 στο τεύχος #19 του εβδομαδιαίου περιοδικού «Τα Καλύτερα Κόμικς», από τις εκδόσεις «Ατλαντίς» των αδελφών Πεχλιβανίδη. Η σειρά κυκλοφορούσε με τέσσερις εναλλασσόμενους τίτλους: «Διαπλανητικά», «Παράξενα», «Υπεράνθρωπα» (μετονομασθέντα αργότερα σε «Δυναμικά») και «Εκπληκτικά». Το κυρίως περιεχόμενο τους ήταν τίτλοι της αργυρής εποχής των χαρακτήρων της DC Comics (τότε γνωστής ως «National Comics Publications Inc.») με θέματα ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Μεταξύ των υπερηρώων που φιλοξενήθηκαν στις σελίδες του περιοδικού ήταν οι: Υπεράνθρωπος (Superman), Υπέρ-Παιδί (Superboy), Παράξενος Αδάμ (Adam Strange), Τόμυ ο Αυριανός (Τommy Tomorrow), Υδατάνθρωπος (Aquaman), Συνδικάτο της Νεμέσεως (Justice League of America) και φυσικά ο Νυκτερίδας (Batman) και το Παιδί-Θαύμα (Robin).

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 65dgep

Τη 19η Σεπτέμβρη του 1980 ο Μπάτμαν αποκτά το δικό του τίτλο από τις εκδόσεις «Anglo-Hellenic Agency» του Τάσου Ψαρόπουλου και σε μετάφραση κειμένων του Αργύρη Χιόνη. Από ότι φαίνεται το περιοδικό δε γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και δε ξεπέρασε τα 8 τεύχη σε κυκλοφορία.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 10dwgom

Το 1989, με αφορμή την κυκλοφορία της ταινίας του Τιμ Μπάρτον, βγήκαν στην ελληνική αγορά δύο τίτλοι κόμικ. Ο πρώτος από τις εκδόσεις «Cosmopolitan» ήταν μια πολυτελής έκδοση που μετέφερε τη κινηματογραφική ταινία σε μορφή κόμικ. Η μετάφραση ήταν του Άρη Σεβαστή. Να σημειωθεί δε ότι κυκλοφόρησε παράλληλα και η μυθιστορηματική διασκευή της ταινίας από τις εκδόσεις «Νέα Σύνορα - Α.Α. Λιβάνη», σε μετάφραση του Ανδρέα Σοκοδήμου. Ο δεύτερος τίτλος κόμικ ήταν η ελληνική έκδοση του «The Dark Knight Returns» από τις εκδόσεις «Ars Longa/Nemo» και σε μετάφραση του Δημήτρη Αρβανίτη. Δυστυχώς, για άγνωστη αιτία, η εκδοτική το σταμάτησε στα δυο από τα τέσσερα συνολικά τεύχη.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2uhsia8

Την ίδια περίοδο η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύει υπό μορφή κόμικ στριπ τρεις κλασικές ιστορίες του Ανθρώπου-Νυχτερίδα: «What A Sweet Racket» (1943), «The Phantom Terrorist» (1944) και «The Joker's Symbol Crimes» (1944). Το Νοέμβρη του 1989, οι «Ειδικές Εκδόσεις/Άρης Τερζόπουλος» αφιερώνουν το τεύχος #32 του περιοδικού «ΚΛΙΚ» στον Σκοτεινό Ιππότη. Περιλάμβανε τρία άρθρα: «BATMAN ή BATMAD» της Σοφίας Κιντή, «Ο BATMAN ΚΙ ΕΓΩ» της Άντζυ Καρτσάτου, και την πρώτη αυθεντική κόμικ ιστορία του Μπάτμαν με τίτλο «Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ BATMAN», που σχεδίασαν οι Μπομπ Κέην και Μπιλ Φίνγκερ.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2ur2hk8

Το ίδιο έτος κυκλοφορεί, από την «Εκδοτική Περιοδική Ε.Π.Ε.» και με αφορμή τα 50 χρόνια από την γέννηση του Μπάτμαν, μια ανθολογία διηγημάτων από διάσημους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Έφερε τον τίτλο «Batman, 14 Αδημοσίευτες Ιστορίες Με Τον Θρυλικό Ήρωα». Περιλαμβάνονταν οι ακόλουθες ιστορίες:

 • «Death of the Dreammaster», του Ρόμπερτ Σέκλεϊ
 • «Bats», του Χένρυ Σλίσερ
 • «Subway Jack», του Τζο Ρ. Λανσντέιλ
 • «The Sound of One Hand Clapping», του Μαξ Άλαν Κόλινς
 • «Neutral Ground», του Μάικ Ρέσνικ
 • «Batman in Nighttown», των Κάρεν Χάμπερ και Ρόμπερτ Σίλβερμπεργκ
 • «The Batman Memos», του Στιούαρτ M. Καμίνσκυ
 • «Wise Men of Gotham», του Έντουαρντ Γουέλεν
 • «Northwestward» («Black Widowers» #61), του Ισαάκ Ασίμωφ
 • «Daddy's Girl», του Ουίλιαμ Φ. Νόλαν
 • «Command Performance», του Χάουαρντ Γκόλντσμιθ
 • «The Pirate Millionaire's Cove», του Έντουαρντ Χοχ
 • «The Origin of the Polarizer», του Τζωρτζ Άλεκ Έφινγκερ
 • «Idol», του Εντ Γκόρμαν

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 1z54txd

Τον Δεκέμβρη του 1995, οι εκδόσεις «Πέργαμος» κυκλοφορούν το adaptation της κινηματογραφικής ταινίας «Batman Forever». Παράλληλα ξεκινά η κυκλοφορία του περιοδικού «Batman: Περιπέτειες», που κράτησε για τουλάχιστον 60 τεύχη και αποτελεί μεταφορά του κόμικ της DC «Batman Adventures Vol. 1» με την ελληνική έκδοση να φέρει ακριβώς την ίδια αρίθμηση της αντίστοιχης αμερικάνικης.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2gtp1e0

To 1997 o Μπάτμαν περνά στα χέρια των εκδόσεων «Modern Times», με το adaptation της κινηματογραφικής ταινίας «Batman & Robin», σε μετάφραση κειμένων της Σοφίας Τσιλεδάκη. Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους κυκλοφορούν τέσσερις ειδικές εκδόσεις αφιερωμένες στους νέους χαρακτήρες της ταινίας: Mr. Freeze, Poison Ivy, Bane και Batgirl. Ο γενικός τίτλος των τριών πρώτων τευχών ήταν: «Οι Εχθροί του Batman». Το 1998 κυκλοφορεί η σειρά «JLA: Η Λεγεώνα της Δικαιοσύνης», βασισμένη στο «JLA Vol. 1». Κυκλοφόρησαν τουλάχιστον 10 τεύχη. Τη μετάφραση των κειμένων είχαν οι: Σοφία Τσιλεδάκη, Τατιάνα Γαλατούλα και Ευγενία Λαμπρινίδου. Τον Απρίλη του 1998 κυκλοφόρησε, από τη σειρά «Comics και Παιχνιδοσελίδες», το «Ο Κόσμος των Batman και Superman», ενώ τον Οκτώβρη του ίδιου έτους κυκλοφόρησε το «Batman: Σκοτεινός Ιππότης», βασισμένο στην αμερικάνικη έκδοση «Batman: Legends of the Dark Knight». Κυκλοφόρησαν τουλάχιστον 10 τεύχη, σε μετάφραση της Σοφίας Τσιλεδάκη.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 14n0lro

Τον Ιούνιο του 2003, από τις εκδόσεις «Fun Media», κυκλοφορεί το «Η Λεγεώνα των Υπερηρώων», βασισμένο στο αντίστοιχο «Justice League Adventures». Κυκλοφόρησαν συνολικά 16 τεύχη.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 25z15hf

Το 2005 τα ηνία περνούν στις εκδόσεις «Anubis» και η ελληνική εκδοτική πορεία του Μπάτμαν διανύει τη καλύτερη - και πολυπληθέστερη σε τίτλους - περίοδο:

Batman Begins (2005), DC Universe (2005), Batman Hush (2006), The Batman Strikes! (2006), Superman-Batman (2006), Batman (2007), Justice League of America (2008), The Dark Knight Returns (2008), All-Star Batman and Robin, The Boy Wonder (2008), Superman/Batman: Supergirl (2009), Batman: The Killing Joke (2009), Joker (2009), Batman: Whatever Happened to the Caped Crusader? (2010), Batman: Year One (2010), Batman: The Brave and the Bold (2010), Batman: The Dark Knight Strikes Again (2012), Batman: Arkham Asylum (2012), Batman: Earth One (2013), Batman: Ιστορίες από το παρελθόν (2013), Batman: The Court of Owls (2014) κ.ά.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 5my783

Τη 13 Ιουλίου 2008, η εφημερίδα «Espresso» και οι εκδόσεις «Panini Comics» κυκλοφορούν ένα τόμο με συλλογή ιστοριών. Περιλαμβάνονταν οι ακόλουθες ιστορίες:

 • «Ο Θρύλος του Batman!», από το «Batman» #1, Άνοιξη 1940
 • «Πυροβόλησαν τον Γερουσιαστή», από το «The Brave and the Bold» #85, Σεπτέμβριος 1969
 • «Η Κόρη του Δαίμονα», από το «Batman» #232, Ιούνιος 1971
 • «Μακριά από το Παρελθόν», από το «Batman» #595, Νοέμβριος 2001
 • «Φονική Διαδρομή», από το «Detective Comics» #826, Φεβρουάριος 2007
 • «Η Γέννηση της Νυχτερίδας», από το «Gotham Knights» #1, Μάρτιος 2000
 • «119 Ουλές», από το «Gotham Knights» #8, Μάρτιος 2000

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ A11z7r

ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ

ΤΑ ΣΗΡΙΑΛ

Η πρώτη έξοδος του Μπάτμαν στις σκοτεινές αίθουσες έλαβε χώρα την 16η Ιουλίου 1943, στο ομώνυμο κινηματογραφικό σήριαλ 15 συνολικά κεφαλαίων. Ουσιαστικά ήταν μεσαίου μήκους ταινίες που, κατά την παράδοση της εποχής, προβάλλονταν πριν από την κανονική ταινία στους κινηματογράφους. Ο πρώτος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Άνθρωπο-Νυχτερίδα ήταν ο Λιούις Γουίλσον. Το ρόλο του Ρόμπιν κράτησε ο Ντάγκλας Κροφτ και την σκηνοθεσία είχε ο Λάμπερτ Χίλιερ.

Το «Batman» είναι γυρισμένο στα μέσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διακατέχεται από το πολιτικό κλίμα της περιόδου εκείνης, που άνετα μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει προπαγανδιστικό και ρατσιστικό. Παρά τις κακές κριτικές που έλαβε, γνώρισε μια σχετική επιτυχία, ενώ εισήγαγε κάποια από τα θεμέλια στοιχεία της μυθολογίας του Μπάτμαν που αργότερα εντάχθηκαν και στα κόμικ, όπως την ύπαρξη της Μπατ-σπηλιάς, του άβατου εργαστηρίου του Μπάτμαν με τη μυστική είσοδο από την οικία Γουέην, αλλά και τη ψηλόλιγνη μυστακοφόρα μορφή του πιστού μπάτλερ Άλφρεντ, ο οποίος μέχρι τότε στα κόμικ αποτυπωνόταν ξυρισμένος και χοντρούλης.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 1zq68oy

Έξι χρόνια αργότερα η «Columbia Pictures» παραγγέλνει στον γνωστό παραγωγό ταινιών τρόμου β’ διαλογής, Σαμ Κάτζμαν, τη δημιουργία του δεύτερου και τελευταίου κινηματογραφικού σήριαλ με πρωταγωνιστή τον Άνθρωπο-Νυχτερίδα. Το «Batman and Robin» βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες την 26η Μαΐου 1949 και, όπως η παράδοση της εποχής απαιτούσε, ολοκληρώθηκε σε 15 κεφάλαια. Στο ρόλο του Μπάτμαν εμφανίζεται ο Ρόμπερτ Λόουερι, γνωστός από χαμηλού προϋπολογισμού ταινίες θρίλερ της εποχής, το ρόλο του Ρόμπιν κρατά ο Τζόνι Ντάνκαν και τη σκηνοθεσία έχει ο Σπένσερ Γκόρντον Μπένετ, βασιλιάς των κινηματογραφικών σήριαλ, καθώς σκηνοθέτησε τα περισσότερα από κάθε άλλον.

Για πρώτη φορά εισάγεται σε κινηματογραφική μεταφορά του Μπάτμαν το χαρακτηριστικό Μπατ-σινιάλο με το οποίο ο επιθεωρητής Γκόρντον επικοινωνεί με το Δυναμικό Ντουέτο, ενώ επίσης για πρώτη φορά εμφανίζεται σε ταινία ο χαρακτήρας της Βίκι Βέηλ. Η σειρά είναι διάσημη για τη φτήνια της παραγωγής της, με τη στολή του Μπάτμαν να φέρνει σε κακοραμμένη πιτζάμα και να επιπλέει στον πρωταγωνιστή - καθώς είχε ραφτεί αρχικά για έναν σαφώς πιο μεγαλόσωμο ηθοποιό - το Ρόμπιν να φοράει μια φτηνή αποκριάτικη μάσκα και το Μπατμομπίλ να είναι ένα συνηθισμένο Ι.Χ. της εποχής.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2eohf6b

Η ΣΕΙΡΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Ο Μπάτμαν μεταφέρεται για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη, σε μια σειρά που έμελλε να γράψει ιστορία. Το «Batman» έκανε πρεμιέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC την 12η Ιανουαρίου 1966 και ολοκληρώθηκε, έπειτα από τρεις περιόδους και 120 επεισόδια, την 14η Μαρτίου 1968. Το Δυναμικό Ντουέτο ενσαρκώνουν οι Άνταμ Γουέστ (Μπάτμαν) και Μπαρτ Γουόρντ (Ρόμπιν). Στην Ελλάδα πρωτοπροβλήθηκε πιθανότατα από την κρατική τηλεόραση και στις αρχές της δεκαετίας του '90 σε καθημερινή βάση από την συχνότητα του Seven-X, ένα κανάλι που εξέπεμπε μόνο στην περιοχή της Αττικής. Γνώρισε μάλιστα τόση επιτυχία η σειρά, ώστε κυριολεκτικά διέκοπταν οι μαθητές το διάβασμα προκειμένου να τη δουν.

Ποπ πολυχρωμία στο έπακρο, ψυχεδελικές μάχες, οπτικά-ηχητικά εφέ, όπως «POW», «SMACK», «BOOM!», «KAPOW!» κ.ά., ατάκες-μύθοι, μοιραίες γυναίκες που βρίσκονται σε εντεταλμένη αποστολή να ξελογιάσουν το Δυναμικό Ντουέτο, ατελείωτα σκαρφαλώματα σε τοίχους, αναρίθμητα Μπατ-γκατζετάκια και πολυάριθμες γκεστ εμφανίσεις, όπως του Βίνσεντ Πράις στο ρόλο του Αυγοκέφαλου, είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τη σειρά, με κορυφαίο όλων, ίσως το πιο στενά συνδεδεμένο με τον Άνθρωπο-Νυχτερίδα, μουσικό θέμα των τίτλων έναρξης.

Τον Ιούλιο του 1966, μόλις λίγους μήνες μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου της πρώτης σεζόν, βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία Μπάτμαν, με τον τίτλο «Batman: The Movie». Τη παραγωγή, όπως και στη σειρά, είχε ο Ουίλιαμ Ντόζιερ και το Δυναμικό Ντουέτο υποδύθηκαν και πάλι οι Άνταμ Γουέστ και Μπαρτ Γουόρντ.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2cfv6a0

Η ΔΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΟΝ

Το 1989 ο Άνθρωπος-Νυχτερίδα έκλεινε τα 50 χρόνια και επέστρεφε στις σκοτεινές ρίζες του. Ο Μπάρτον δεν ήταν φαν των κόμικ, αλλά εντυπωσιάστηκε με το σκοτεινό και σοβαρό τόνο των ιστοριών «The Dark Knight Returns» και «The Killing Joke», ώστε δέχτηκε τη πρόταση της Warner Bros. να σκηνοθετήσει το «Batman» («Μπάτμαν»). Για τους κεντρικούς πρωταγωνιστές επιλέχθηκαν, ανάμεσα σε μια πλειάδα ηθοποιών, οι Μάικλ Κίτον (Μπάτμαν), Τζακ Νίκολσον (Τζόκερ) και Κιμ Μπάσινγκερ (Βίκι Βέηλ).

Όταν οι φαν του κόμικ έμαθαν ότι ο Μπάρτον θα σκηνοθετούσε και ο Μάικλ Κίτον θα υποδυόταν τον υπερήρωα, υπήρξαν αντιδράσεις για τον τόνο και την κατεύθυνση που όδευε η ταινία. Ο σεναριογράφος Σαμ Χαμ εξήγησε σχετικά: «Ακούνε το όνομα του Τιμ Μπάρτον και σκέφτονται την ταινία «Η Μεγάλη Περιπέτεια του Πι-Γουί». Ακούνε το όνομα του Κίτον και σκέφτονται κάποια από τις κωμωδίες που έχει παίξει… Προσπαθήσαμε να την προμοτάρουμε με ένα πιο σκοτεινό και σοβαρό τόνο αλλά οι φαν δεν μας πίστευαν». Για να σταματήσουν τα αρνητικά σχόλια, η παραγωγή της ταινίας προσέλαβε τον Μπομπ Κέην ως σύμβουλο. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, η ταινία γνώρισε τέραστια εισπρακτική επιτυχία και μέχρι σήμερα θεωρείται ως μια από τις καλύτερες κινηματογραφικές μεταφορές του χαρακτήρα.

Η Warner Bros. θέλησε να επαναλάβει την επιτυχία του «Batman» και το 1992 βγαίνει στις σκοτεινές αίθουσες το πρώτο σίκουελ με τίτλο «Batman Returns» («Ο Μπάτμαν Επιστρέφει»). Οι Τιμ Μπάρτον και Μάικλ Κίτον επιστρέφουν στις θέσεις τους, πλαισιωμένοι από τους Ντάνι ΝτεΒίτο (Πινγκουίνος), Μισέλ Φάιφερ (Κατγούμαν) και Κρίστοφερ Γουόκεν (Μαξ Σρεκ).

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 1eqplj

Η ΔΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜΑΧΕΡ

Η Warner Bros. θεώρησε ότι η τελευταία ταινία του Μπάτμαν («Batman Returns») δεν κινήθηκε καλά στα ταμεία λόγω της βίας και του σκοτεινού ύφους. Έτσι θέλησε να διαφοροποιηθεί η τρίτη ταινία και ανέθεσε τη σκηνοθεσία στον Τζόελ Σουμάχερ. Ο Σουμάχερ ήθελε αρχικά να μεταφέρει το κόμικ του Φρανκ Μίλλερ «Batman: Year One». Το στούντιο, όμως, απέρριψε την ιδέα του καθώς επιθυμούσε η τρίτη ταινία να είναι σίκουελ και όχι πρίκουελ. Μπάρτον και Σουμάχερ, μαζί προσέλαβαν τους Λι και Τζάνετ Σκοτ Μπάτσλερ να γράψουν το σενάριο. Για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους επιλέχθηκαν οι Βαλ Κίλμερ (Μπάτμαν), Κρις Ο’ Ντόνελ (Ρόμπιν), Τόμι Λι Τζόουνς (Διπρόσωπος), Τζιμ Κάρεϊ (Γρίφος) και Νικόλ Κίντμαν (Δρ. Τσέις Μερίντιαν). Τελικώς, το «Batman Forever» («Μπάτμαν για Πάντα») βγήκε στις σκοτεινές αίθουσες το καλοκαίρι του 1995, κάνοντας μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2s7jhp5

Με την εισπρακτική επιτυχία του «Batman Forever», η Warner Bros. προχώρησε αμέσως σε μια ακόμη συνέχεια. Προσέλαβε το σκηνοθέτη Τζόελ Σουμάχερ και το σεναριογράφο Ακίβα Γκόλντσμαν. Ο Σουμάχερ ήθελε να τιμήσει το στιλ της τηλεοπτικής σειράς «Batman» του 1960 και όπως αναφέρεται καθόταν σε ένα γερανό με ένα μεγάφωνο και φώναζε πριν από κάθε λήψη: «Να θυμάστε όλοι, αυτό είναι ένα καρτούν». Στο ρόλο του Ρόμπιν επέστρεψε ο Κρις Ο’ Ντόνελ, ενώ για το ρόλο του Μπάτμαν ο Σουμάχερ επέλεξε τον Τζορτζ Κλούνεϊ, καθώς πίστευε ότι μπορούσε να δώσει μια πιο ελαφριά ενσάρκωση του χαρακτήρα. Για τους συμπρωταγωνιστικούς ρόλους επιλέχθηκαν οι Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ (κος Πάγος), Ούμα Θέρμαν (Πόιζον Άιβυ) και Αλίσια Σιλβερστόουν (Μπάτγκερλ). Η ταινία κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 1997 και έλαβε εξαιρετικά αρνητικές κριτικές, ενώ συχνά συμπεριλαμβάνεται σε λίστες ως μία από τις χειρότερες ταινίες με υπερήρωες καθώς και ως μία από τις χειρότερες ταινίες γενικώς.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2q0p107

BIRDS OF PREY

Τον Οκτώβρη του 2002, προβάλλεται από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο «The WB» η σειρά «Birds of Prey», βασισμένη στο υπερηρωικό σύμπαν της DC. Στη θέση της εκτελεστικής παραγωγού και της σεναριογράφου η Ελληνοαμερικανίδα Λέτα Καλογρίδη. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Νέα Γκόθαμ, πολλά χρόνια αφότου ο Μπάτμαν εγκατέλειψε τη πόλη. Εν τη απουσία του, η «Oracle» («Προφήτις») ή κατά κόσμον Μπάρμπαρα Γκόρντον (Ντίνα Μέγιερ) - που τώρα είναι ανάπηρη μετά από μία δολοφονική απόπειρα εναντίον της από τον Τζόκερ - και η Έλενα Κάιλ (Άσλεϊ Σκοτ) - κόρη του Μπάτμαν και της Κατγούμαν - έχουν επιφορτιστεί με την μάχη κατά του εγκλήματος. Νέα σύμμαχός τους, η Δείνα Ρέντμοντ (Ρέιτσελ Σκάρστεν) - κόρη του Μαύρου Καναρινιού - μία κοπέλα που μπορεί να μπει στο μυαλό κάποιου και βλέπει οράματα. Η σειρά ολοκληρώθηκε σε 13 επεισόδια και κύρια αντίπαλος ήταν η Χάρλεϊ Κουίν (Μία Σάρα). Ένα σύντομο πέρασμα στο ρόλο του Μπάτμαν έκανε ο ηθοποιός Μπρους Τόμας.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 7810

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΛΑΝ

Τον Ιανουάριο του 2003, η Warner Bros. προσέλαβε τον Κρίστοφερ Νόλαν να σκηνοθετήσει τη νέα, άτιτλη ακόμα, ταινία του Σκοτεινού Ιππότη και τον Ντέηβιντ Σ. Γκόγιερ να γράψει το σενάριο. Ο Νόλαν εξέφρασε την πρόθεσή του να επανεφεύρει τη σειρά ταινιών Μπάτμαν λέγοντας «την αρχική ιστορία του χαρακτήρα, η οποία είναι μια ιστορία που δεν έχει ειπωθεί ξανά». Ο Νόλαν ήθελε η ανθρωπιά και ο ρεαλισμός να είναι η βάση της ταινίας και όπως είπε «ο κόσμος του Μπάτμαν είναι αυτός της προσγειωμένης πραγματικότητας. Μια αναγνωρίσιμη, σύγχρονη πραγματικότητα μέσα στην οποία μία εξωπραγματική ηρωική φιγούρα αναδύεται». Ο Γκόγιερ είχε δηλώσει ότι «στόχος της ταινίας ήταν να κάνει το κοινό να νοιαστεί τόσο για τον Μπάτμαν όσο και για τον Μπρους Γουέην».

Πηγή έμπνευσης για τον Νόλαν αποτέλεσε το κόμικ «The Man Who Falls», μια μικρή ιστορία των Ντένις Ο' Νιλ και Ντικ Τζιορντάνο για τα ταξίδια του Μπρους Γουέην ανά τον κόσμο. Η σκηνή με τον Μπρους Γουέην να πέφτει μέσα σε ένα πηγάδι μεταφέρθηκε από το «The Man Who Falls». Το «Batman: The Long Halloween», σε σενάριο του Τζεφ Λόεμπ και σχέδιο του Τιμ Σέηλ, επηρέασε τον Γκόγιερ στο γράψιμο του σεναρίου, με τον κακό Κάρμιν Φαλκόνε να αποτελεί ένα από τα πολλά στοιχεία που προσαρμόστηκαν από το κόμικ στην ταινία. Ο Γκόγιερ χρησιμοποίησε το κενό της πολυετούς απουσίας του Μπρους Γουέην που παρουσιάστηκε στο κόμικ «Batman: Year One» ως βοήθεια στο στήσιμο των γεγονότων της ταινίας στα χρόνια που ακολούθησαν. Ο Επιθεωρητής Τζέημς Γκόρντον βασίστηκε στην ενσάρκωσή του στο κόμικ «Batman: Year One».

Για τους κεντρικούς ρόλους επιλέχθηκαν οι Κρίστιαν Μπέιλ (Μπάτμαν), Λίαμ Νίσον (Ρα'ς αλ Γκουλ), Γκάρι Όλντμαν (Τζέημς Γκόρντον), Μάικλ Κέην (Άλφρεντ), Μόργκαν Φρίμαν (Λούσιους Φοξ), Κέιτι Χολμς (Ρέιτσελ Ντοζ), Κίλιαν Μέρφι (Σκιάχτρο), Τομ Γουίλκινσον (Κάρμιν Φαλκόνε). Το «Batman Begins» («Ο Μπάτμαν Ξεκινά») έκανε πρεμιέρα τη 15η Ιουνίου 2005 και αποδείχτηκε καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2yzitet

Στις 31 Ιουλίου 2006, η Warner Bros. επίσημα ανακοίνωσε την ανάπτυξη της συνέχειας του «Batman Begins» με τίτλο «The Dark Knight». Αποτελεί την πρώτη ταινία ζωντανής δράσης χωρίς τη λέξη «Μπάτμαν» στον τίτλο, με τον Κρίστιαν Μπέιλ να δηλώνει: «Αυτό το Μπάτμαν, το δικό μου και του Κρις είναι πολύ διαφορετικό σε σχέση με τα υπόλοιπα».

Η έμπνευση του Νόλαν για την ταινία, στάθηκε η πρώτη εμφάνιση του Τζόκερ στα κόμικς το 1940, αλλά και η σειρά κόμικς του 1996 «Batman: The Long Halloween», στην οποία επανεφευρίσκεται η προέλευση του Διπρόσωπου. Ο ρόλος του Τζόκερ δόθηκε στον Χιθ Λέτζερ, ο οποίος τον περιέγραψε ως ένα «ψυχοπαθή, δολοφονικό και σχιζοφρενή κλόουν με μηδέν εμπάθεια». Για να προετοιμαστεί για το ρόλο, ο Λέτζερ ζούσε μόνος του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για ένα μήνα, φτιάχνοντας τη στάση, τη φωνή και την προσωπικότητα του χαρακτήρα, και κρατούσε ένα ημερολόγιο στο οποίο κατέγραφε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του Τζόκερ. Ενώ αρχικά το βρήκε δύσκολο, τελικά έδωσε μια φωνή στον Τζόκερ διαφορετική από αυτή του Τζακ Νίκολσον στην ταινία του Μπάρτον. Στις 22 Ιανουαρίου 2008, αφού ολοκλήρωσε τις σκηνές του στην ταινία, ο Λέτζερ πέθανε από υπερβολική χρήση φαρμάκων. Να σημειωθεί ότι όλες οι σκηνές του Λέτζερ εμφανίστηκαν στην ταινία όπως ο ίδιος τις είχε ολοκληρώσει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Κατά τη διαδικασία του μοντάζ, ο Νόλαν δεν χρησιμοποίησε καθόλου ψηφιακά εφέ για να αλλάξει την ερμηνεία του Λέτζερ μετά θάνατον. Ο Νόλαν αφιέρωσε την ταινία στη μνήμη του Λέτζερ.

Η Μάγκι Τζίλενχαλ αντικατέστησε την Κέιτι Χολμς στο ρόλο της Ρέιτσελ Ντοζ, ενώ ο ρόλος του Χάρβεϊ Ντεντ/Διπρόσωπου, δόθηκε στον Άαρον Έκχαρτ. Το «The Dark Knight» («Ο Σκοτεινός Ιππότης») έκανε πρεμιέρα τη 18η Ιουλίου 2008, έλαβε εξαιρετικές κριτικές και 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας δύο στις κατηγορίες «Καλύτερο Ηχητικό Μοντάζ» και «Β' Ανδρικού Ρόλου» για την ερμηνεία του Λέτζερ.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 4j4wzp

Ο Νόλαν ήταν αρχικά διστακτικός να επιστρέψει στη σκηνοθεσία μιας τρίτης ταινίας, αλλά άλλαξε γνώμη μετά την ανάπτυξη μιας ιστορίας με τον αδερφό του Τζόναθαν και τον Ντέηβιντ Σ. Γκόγιερ, η οποία μπορούσε να ολοκληρώσει την σειρά ταινιών με έναν ικανοποιητικό τρόπο. Η τρίτη ταινία δανείστηκε στοιχεία από τις σειρές βιβλίων κόμικ «Knightfall» (1993), στο οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο κακός Μπέην, «The Dark Knight Returns» (1986), στο οποίο ο Μπάτμαν επιστρέφει στη Γκόθαμ Σίτυ μετά από δέκα χρόνια απουσίας και «No Man's Land» (1999), στο οποίο ένας ισχυρός σεισμός χτυπάει τη Γκόθαμ.

Για τους νέους ρόλους επιλέχθηκαν οι Τομ Χάρντι (Μπέην), Αν Χάθαγουεϊ (Σελίνα Κάιλ/Κατγούμαν), Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ (Τζον Μπλέικ/Ρόμπιν), Μαριόν Κοτιγιάρ (Μιράντα Τέιτ/Τάλια αλ Γκουλ). Το «Dark Knight Rises» («Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή») έκανε πρεμιέρα την 20η Ιουλίου 2012, έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία και έλαβε θετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2d8nq84

GOTHAM

Το «Gotham» έκανε πρεμιέρα στις 22 Σεπτέμβρη του 2014 στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox. Η σειρά ξεκινά με τη δολοφονία των Γουέην και την άφιξη στη Γκόθαμ Σίτυ του Ντετέκτιβ Τζέημς Γκόρντον. Η πλοκή εστιάζει στη συνεργασία του Γκόρντον (Μπεν ΜακΚένζι) με τον Ντετέκτιβ Μπούλοκ (Ντόναλ Λογκ), παρουσιάζει τα πρώτα βήματα των «κακών» της Γκόθαμ και παρακολουθεί τα γεγονότα εκείνα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του νεαρού Μπρους Γουέην (Ντέηβιντ Μαζούζ).

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2h34qcw

BATMAN V SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE

Την 25η Μαρτίου 2016 αναμένεται να βγει στις σκοτεινές αίθουσες μια από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες των τελευταίων ετών. Για πρώτη φορά οι δυο μεγάλοι υπερήρωες της DC, ο Άνθρωπος από Ατσάλι και ο Σκοτεινός Ιππότης, θα συναντηθούν στη μεγάλη οθόνη. Η σκηνοθεσία είναι του Ζακ Σνάιντερ, ο οποίος και συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τον Ντέηβιντ Γκόγιερ. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι: Χένρι Κάβιλ (Σούπερμαν), Μπεν Άφλεκ (Μπάτμαν), Γκαλ Γκάντοτ (Γουόντερ Γούμαν), Έιμι Άνταμς (Λόις Λέην), Νταϊάν Λέην (Μάρθα Κεντ), Λώρενς Φίσμπερν (Πέρρι Γουάιτ), Τζέσι Άιζενμπεργκ (Λεξ Λούθορ), Τζέρεμι Άιρονς (Άλφρεντ Πένιγουορθ), ενώ ένα σύντομο πέρασμα αναμένεται να κάνουν οι Ρέι Φίσερ (Σάιμποργκ) και Τζέησον Μομόα (Άκουαμαν). Οι πρώτες εικόνες θέλουν τη ταινία να αντλεί έμπνευση από την ιστορία κόμικ «The Dark Knight Returns». Ωστόσο, το Νοέμβριο του 2013, ο Σνάιντερ διευκρίνισε ότι η ταινία δεν θα βασίζεται στο graphic novel του Μίλλερ: «Εάν επρόκειτο να το κάνουμε αυτό, θα χρειαζόμασταν ένα διαφορετικό Σούπερμαν». Η συνέχεια επί της οθόνης…

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2mo9rwz

ΟΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

 • 1964 - Το «Batman Dracula», σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Άντι Γουόρχολ, κυκλοφόρησε χωρίς την άδεια της DC Comics και επί πολλά χρόνια εθεωρείτο ως «χαμένη ταινία». Στο ρόλο του Μπάτμαν ο Τζακ Σμιθ.
 • 1965 - Το «Alyas Batman at Robin», μια χαμηλού προϋπολογισμού φιλιππινέζικη ταινία, με τους Μπομπ Σολέρ και Λου Σαλβαντόρ Τζούνιορ να υποδύονται το Δυναμικό Ντουέτο.
 • 1966 - Το «The Wild World of Batwoman», σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Τζέρι Γουώρεν, ήταν εμπνευσμένο από την τηλεοπτική σειρά του '66. Αργότερα επανακυκλοφόρησε με τον τίτλο «She Was a Hippy Vampire». Στο ρόλο της Μπατγούμαν η Κάθριν Βίκτορ.
 • 1966 - Το «James Batman», μια παρωδία-μείξη του Ανθρώπου-Νυχτερίδα και του 007. Το ρόλο του Τζέημς Μπάτμαν υποδύθηκε ο Φιλιππινέζος κωμικός Ντόλφυ.
 • 1967 - Το «Batman Fights Dracula», ήταν τρόπον τινά η φιλιππινέζικη απάντηση στη ταινία του Γουόρχολ. Σήμερα η ταινία θεωρείται ότι έχει χαθεί.
 • 1973 - Το «Fight Batman Fight!», επίσης μια φιλιππινέζικη ταινία, με τον Βίκτορ Γουντ (Μπάτμαν) να έρχεται αντιμέτωπος με τη Κατγούμαν και τον Τζόκερ.
 • 1993 - Το «Alyas Batman en Robin», η 5η και τελευταία φιλιππινέζικη ταινία με θέμα τον Άνθρωπο-Νυχτερίδα. Το Δυναμικό Ντουέτο και η Γουόντερ Γούμαν ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στον Τζόκερ, τον Πινγκουίνο και τον Γρίφο.
 • 2003 - Το «Batman: Dead End», ένα φαν φιλμ μικρού μήκους που φέρνει τον Σκοτεινό Ιππότη αντιμέτωπο με ένα Άλιεν (Alien), αλλά κι ένα Κυνηγό (Predator).
 • 2004 - To «Grayson», ένα φαν φιλμ μικρού μήκους με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Ντικ Γκρέησον/Ρόμπιν και θέμα τον θάνατο του Μπάτμαν.
 • 2004 - To «World's Finest», ένα φαν φιλμ μικρού μήκους που θέλει τον Άνθρωπο από Ατσάλι και τον Σκοτεινό Ιππότη να συνεργάζονται για να σταματήσουν τα διαβολικά σχέδια του Λεξ Λούθορ και του Διπρόσωπου.
 • 2005 - Το «Robin's Big Date», ένα φαν φιλμ μικρού μήκους που θέλει τον Ρόμπιν να περιμένει σε ένα εστιατόριο να έρθει το ραντεβού του, η Κέητ.
 • 2010 - Το «Batman XXX: A Porn Parody», είναι μια ερωτικού περιεχομένου μεγάλου μήκους ταινία, εμπνευσμένη από την τηλεοπτική σειρά του '66. Όταν η μνηστή του Μπρους Γουέην, Λίζα Κάρσον, απάγεται από τον Γρίφο, το Δυναμικό Ντουέτο και η Μπάτγκερλ αναλαμβάνουν δράση. Η ταινία βρίθει αναφορών στη καλτ σειρά, τόσο ώστε να μοιάζει με άλλο ένα τηλεοπτικό επεισόδιο. Να σημειωθεί δε ότι χρησιμοποιήθηκε ένα από τα αυθεντικά Μπατμομπίλ της σειράς.
 • 2010 - Το «City of Scars», είναι ένα 30λεπτο φαν φιλμ. Διαδραματίζεται εν μέρει στο Άσυλο Άρκαμ και φέρνει τον Μπάτμαν αντιμέτωπο με τον Τζόκερ.
 • 2011 - Το «Seeds of Arkham», ένα φαν φιλμ μικρού μήκους που λειτουργεί ως σίκουελ του προγενέστερου «City of Scars». Ο Νάιτγουινγκ έχει απαχθεί από την Πόιζον Άιβυ και τον Κίλερ Κροκ και ο Μπάτμαν προσπαθεί να τον σώσει.
 • 2012 - Το «Batman: Death Wish», ένα φαν φιλμ μικρού μήκους εμπνευσμένο από τα φιλμ του Σουμάχερ και το «Batman: TAS».
 • 2012 - Το «Batman Revealed», είναι ένα 60λεπτο φαν φιλμ, που φέρνει το Δυναμικό Ντουέτο αντιμέτωπο με τις συνασπισμένες δυνάμεις του Διπρόσωπου, τον Πινγκουίνου και του κου Πάγου.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2mphhk8

ΟΙ ΣΕΙΡΕΣ/ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Οι περιπέτειες του Μπάτμαν μεταφέρονται για πρώτη φορά σε κινούμενο σχέδιο το 1968, στη σειρά της Filmation «The Batman/Superman Hour». Σε κάθε 60λεπτο επεισόδιο προβάλλονταν μικρού μήκους ιστορίες από τρεις διαφορετικές σειρές: «The New Adventures of Superman», «The Adventures of Superboy» και «The Adventures of Batman», μετέπειτα γνωστή και ως «Batman with Robin the Boy Wonder». Τη φωνή του Μπάτμαν έκανε ο Όλαν Σόουλ.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Ei1gcj

Το 1970 ο Μπάτμαν εμφανίζεται σε ρόλο γκεστ στη σειρά «Sesame Street» και το 1972 συμπρωταγωνιστεί με τον Σκούμπυ Ντου και την παρέα του σε δυο επεισόδια της σειράς «The New Scooby-Doo Movies».

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Raox8j

Τη περίοδο 1973–86 συμπρωταγωνιστεί με τους Ρόμπιν, Άκουαμαν, Σούπερμαν, Γουόντερ Γούμαν και πολλούς ακόμα υπερήρωες στη σειρά «Super Friends».

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 34r6qzk

Το 1977 η Filmation κυκλοφορεί τη δεύτερη σειρά με τον Άνθρωπο-Νυχτερίδα. Στο «The New Adventures of Batman» τις φωνές τους δανείζουν οι Άνταμ Γουέστ και Μπαρτ Γουόρντ.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 11gj978

Το 1992 ξεκινά να προβάλλεται, από τη Warner Bros. Animation, η σειρά «Batman: The Animated Series». Από πολλούς φανς θεωρείται μέχρι σήμερα ως μια από τις καλύτερες μεταφορές του Σκοτεινού Ιππότη. Τη φωνή του δανείζει ο Κέβιν Κονρόι, που είναι γνωστός ως ο μακροβιότερος Μπάτμαν στην ιστορία, μιας και δάνεισε τη φωνή του περισσότερες φορές από κάθε άλλον. Μάλιστα είναι ο πρώτος ηθοποιός που καθιέρωσε διαφορετική χροιά για τον Μπρους Γουέην και άλλη για τον Μπάτμαν.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2uxttsk

Το 1997 εμφανίζεται ως γκεστ στο τριπλό επεισόδιο «World's Finest» της σειράς «Superman: The Animated Series». Ενώ τη περίοδο 1997–99 επιστρέφει στη μικρή οθόνη με τη σειρά «The New Batman Adventures», τη συνέχεια του «Batman: TAS». Το 1997 εμφανίζεται ως γκεστ στη σειρά «Animaniacs» και το 1999 ξεκινά η προβολή του «Batman Beyond», όπου ο γερασμένος πια Μπρους Γουέην παραδίδει τη σκυτάλη στον Τέρι ΜακΓκίνις.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2mxiyq0

Τη περίοδο 2001–06 συμπρωταγωνιστεί στις σειρές «Justice League» και «Justice League Unlimited», στο πλευρό πολλών ακόμα υπερηρώων, όπως οι Σούπερμαν, Γουόντερ Γούμαν, Φλας, Γκρην Λάντερν, Χώκγκερλ, Τζ’ον Τζ’ονζ κ.ά.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 29vkwwh

Το 2004–08 επιστρέφει με δική του σειρά στο «The Batman», όπου τη φωνή του δανείζει ο Ρίνο Ρομάνο. Το 2008–11 ο Silver Age Μπάτμαν επιστρέφει μετά από πολύχρονη απουσία στη σειρά «Batman: The Brave and the Bold». Τη φωνή του δανείζει ο Ντίντριχ Μπέιντερ.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 11hbath

Το 2010 έχει δεύτερο ρόλο στη σειρά «Young Justice», με τη φωνή του Μπρους Γκρήνγουντ και το 2013 επανέρχεται με δική του σειρά στο «Beware the Batman», με τη φωνή του Άντονι Ρουίβιβαρ.

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 14lsfgl

Πολλές, όμως, είναι και οι ταινίες με πρωταγωνιστή τον Σκοτεινό Ιππότη. Το 1993 πρωταγωνιστεί στο «Mask of the Phantasm» και το 1998 στο «Subzero», δυο ταινίες που βασίζονταν στη σειρά «Batman: TAS». Το 2000 στο «Return of the Joker», που στηριζόταν στο «Batman Beyond» και το 2003 στο «Mystery of the Batwoman», που συνδεόταν με το «The New Batman Adventures». Το 2005 στο «The Batman vs. Dracula» που σχετιζόταν με τη σειρά «The Batman», το 2008 στο «Batman: Gotham Knight» και το 2010 στο «Under the Red Hood». Τη περίοδο 2011–2013 μεταφέρονται σε τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων οι κλασικές ιστορίες του Φρανκ Μίλλερ «Batman: Year One» και «The Dark Knight Returns». Τη περίοδο 2013–2014 κυκλοφορούν το «DC Super Heroes Unite», βασισμένο στο βίντεο-γκέιμ «LEGO Batman 2: DC Super Heroes», καθώς και τα «Son of Batman» και «Assault on Arkham». Ενώ για το 2015 αναμένεται η ταινία «Batman vs. Robin».

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 154kojc

Εξίσου πολυάριθμες είναι οι εμφανίσεις του Μπάτμαν, ως μέλους της «Λεγεώνας της Δικαιοσύνης»:

2008: Justice League: The New Frontier
2009: Superman/Batman: Public Enemies
2010: Justice League: Crisis on Two Earths
2010: Superman/Batman: Apocalypse
2010: DC Super Friends
2012: Justice League: Doom
2013: Justice League: The Flashpoint Paradox
2014: JLA Adventures: Trapped in Time
2014: Justice League: War
2014: LEGO Batman: Be-Leagured
2015: Justice League: Throne of Atlantis
2015: LEGO Justice League vs. Bizarro League
2015: Justice League: Gods and Monsters

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ 2lu6hz9


ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΤΜΑΝ

Τελειώνοντας το αφιέρωμα, αξίζει να γίνει μια αναφορά σε όλους εκείνους τους Έλληνες ηθοποιούς που έντυσαν με τη φωνή τους τον Σκοτεινό Ιππότη:

ΟΙ ΣΕΙΡΕΣ

1972–73: The New Scooby-Doo Movies - Γιώργος Χατζηγεωργίου (Μεταγλώττιση Star Channel/DVD), Βασίλης Μήλιος (Μεταγλώττιση Boomerang)
1992–95: Batman: The Animated Series - Παύλος Μηλιώνης
1999–01: Batman Beyond - Παναγιώτης Καποδίστριας (ΜακΓκίνις), Βλάσης Ζώτης (Γουέην)
2001–04: Justice League - Παναγιώτης Καποδίστριας
2004–06: Justice League Unlimited - Γιώργος Χατζηγεωργίου
2004–08: The Batman - Γιώργος Χατζηγεωργίου
2008–11: Batman: The Brave and the Bold - Θανάσης Κουρλαμπάς
2010–13: Young Justice - Ηλίας Ζερβός
2013–14: Beware the Batman - Θανάσης Κουρλαμπάς

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

1993: Mask of the Phantasm - Γιώργος Χατζηγεωργίου
1997: The Batman Superman Movie: World's Finest - Παύλος Μηλιώνης
1998: Subzero - Παύλος Μηλιώνης
2000: Return of the Joker - Πέτρος Δαμουλής (ΜακΓκίνις), Παύλος Μηλιώνης (Γουέην)
2003: Mystery of the Batwoman - Γιώργος Χατζηγεωργίου
2005: The Batman vs. Dracula - Γιώργος Χατζηγεωργίου
2008: Batman: Gotham Knight - Θανάσης Κουρλαμπάς
2008: Justice League: The New Frontier - Γιώργος Χατζηγεωργίου
2009: Superman/Batman: Public Enemies - Θανάσης Κουρλαμπάς
2011: Year One - Θανάσης Κουρλαμπάς
2014: The LEGO Movie - Κωνσταντίνος Κακούρης

Για την βοήθειά τους με την αναγνώριση των φωνών ευχαριστώ θερμά τους φίλους Tsaklas, evstav και GeorgeTheSuper!!

ΠΗΓΕΣ
http://en.wikipedia.org
http://el.wikipedia.org
http://www.bat-mania.co.uk/
http://dc.wikia.com/wiki/Batman
http://dc.wikia.com/wiki/Owlman
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=479624
http://ipanic.gr/ο-μπομπ-Κέιν-και-η-γέννηση-του-batman/
http://www.sevenart.gr/news-detail.php?catid=17&id=1507
http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=390918
http://www.comicdom.gr/2014/05/25/bat-week-at-comicdom-gr/
http://www.greekcomics.gr/forums/index.php?showtopic=3056
http://www.greekcomics.gr/forums/index.php?showtopic=31752
http://www.greekcomics.gr/forums/index.php?showtopic=19871
http://www.protothema.gr/city-stories/article/427400/gotham-begins/
http://www.batman-on-film.com/review_mreinhart_batandrob49.html
http://taneatoubelgiou.gr/2013/05/19/batman-60s-camp-cult-legendary/
http://www.artic.gr/afieromata/237-batman-roloi-films-skotinos-ippotis
http://www.mtv.com/news/1725027/batman-75th-anniversary-birthday-date/
http://www.tanea.gr/news/culture/article/5173198/o-hrwas-pisw-apo-th-maska/
http://cobrasports.gr/index.php/2011-12-19-04-01-50/792-2012-01-05-13-06-51/

BATNICK


Έχει επεξεργασθεί από τον/την BATNICK στις Πεμ Ιουλ 02, 2015 11:32 pm, 1 φορά
BATNICK
BATNICK

Μηνύματα : 776
Ημέρα Εγγραφής : 02/05/2014
Ηλικία : 39
Τοποθεσία : Νυχτεριδούπολη

Αρέσει στον χρήστη Mandrake

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Empty Απ: [Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ

Δημοσίευση από GeorgeTheSuper Παρ Απρ 10, 2015 4:09 am

Ίσως το καλύτερο ελληνικό αφιέρωμα για τον Σκοτεινό Ιππότη! Thank You!
GeorgeTheSuper
GeorgeTheSuper
Διαχειριστής
Διαχειριστής

Μηνύματα : 1218
Ημέρα Εγγραφής : 27/04/2014
Ηλικία : 27
Τοποθεσία : Αθήνα

https://www.greektoons.org

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Empty Απ: [Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ

Δημοσίευση από Nikos7Gauros Τρι Απρ 28, 2015 7:59 am

άλλη μια φοβερή παρουσίαση Κ.Batnick Wink
Nikos7Gauros
Nikos7Gauros
GT Awards Staff
GT Awards Staff

Μηνύματα : 2521
Ημέρα Εγγραφής : 16/08/2014
Ηλικία : 24
Τοποθεσία : Athens, Greece

http://karamilkofansubs.com

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Empty Απ: [Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ

Δημοσίευση από absolument Σαβ Μάης 23, 2015 2:22 pm

Εξαιρετικό ανάγνωσμα. Ρούφηξα κυριολεκτικά κάθε λέξη του κειμένου!!!

absolument

Μηνύματα : 234
Ημέρα Εγγραφής : 04/11/2014

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Empty Απ: [Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ

Δημοσίευση από ilias Κυρ Ιαν 27, 2019 7:15 am

ths

ilias

Μηνύματα : 114
Ημέρα Εγγραφής : 15/07/2015

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Empty Απ: [Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ

Δημοσίευση από MASTERSOT Σαβ Οκτ 12, 2019 2:34 pm

Μπορεί κάποιος αυτό να το ανεβάσει σε pdf μορφή για κατέβασμα; θα ήθελα ενα τέτοιο αφιέρωμα στην συλλογή μου
MASTERSOT
MASTERSOT

Μηνύματα : 540
Ημέρα Εγγραφής : 05/09/2014

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Empty Απ: [Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ

Δημοσίευση από Alvektro Πεμ Απρ 16, 2020 5:07 am

Πώπω!!! Πραγματικά καταπληκτικό αφιέρωμα!!! Ευχαριστούμε!!! Smile
Alvektro
Alvektro

Μηνύματα : 47
Ημέρα Εγγραφής : 07/02/2018
Ηλικία : 31
Τοποθεσία : Πειραιάς

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

[Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ Empty Απ: [Αφιέρωμα] 1939-2014: 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΤΜΑΝ

Δημοσίευση από Mandrake Δευ Ιαν 01, 2024 10:48 pm

Τα έχω γράψει και αλλού, τα αφιερώματά σου είναι απίθανα φίλε Νίκο και τα έχεις φροντισμένα με κάθε λεπτομέρια!! cheers Πλέον χρειάζεται κάποια αναβάθμιση, βέβαια, σε ότι αφορά τις εκδόσεις της "Οξύ" και της "Μικρός Ήρως". Αυτές που ήδη έχουν εκδοθεί όπως κι εκείνες που έχει ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορήσουν μέσα στο 2024! Επίσης στη σειρά πολυθεματικών "Μπλέκ: Νέα Περίοδος" είχαμε ιστορίες του Batman με τίτλο "Batman with Robin" που ή προηγουμένως ή αργότερα ήταν σκέτο "Batman". Δυστυχώς δεν έχω εντοπίσει τα τεύχη ακόμη.

_________________________________________________________
The spice must flow!
Mandrake
Mandrake

Μηνύματα : 4
Ημέρα Εγγραφής : 28/07/2019
Τοποθεσία : Aquilonia

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης